/ Премиите за електромобили отпадат – продажбите се сриват

Премиите за електромобили отпадат – продажбите се сриват

В Германия пазарът на фирмени флотилии автомобили е смятан за двигател на тенденцията към налагането на електрически автомобили. Държавата стимулира техните продажбии чрез премии и данъчни привилегии. Част от тях обаче ще отпадне от септември – когато субсидиите за покупка на електромобил ще бъдат спрени. Вече станахме свидетели на огромния срив при реализациите на Рlug-in хибриди (PHEV) след отпадането на субсидиите за тях.

Край с финансирането за ЕV – ренесанс за двигателите с вътрешно горене?

Според специализираното издание Automobilwoche след отпадането на екологичния бонус електромобилите щели да се окажат нерентабилни за големите компании. „Очакваме, че ръстът в продажбите на електромобили за фирмените флотилии ще падне от 63 процента, колкото е през първата половина на годината, до едва два процента през второто полугодие“, цитира списанието анализатора на Dataforce Бенджамин Кибиес. „Регистрациите на електрически автомобили ще се увеличат рязко през юли и август, но ще намалеят с над 50 процента за септември и декември“, допълва анализаторът.

7-годишният план на правителството е застрашен

В резултат на това за Германия делът на електромобилите в продажбите като цяло, който към момента се равнява на колосалните 18 процента, вероятно ще се свие значително. Именно електромобилите във фирмените флотилии са сериозен двигател в налагането на електрическата мобилност. „KBA (бел.ред. службата за регистрации на МПС), отчита около 220 000 електромобила за първата половина на годината, с 53 000 броя повече в сравнение със същия период на предходната година. Две трети от тях са на нови фирмени автомобили“, пише Automobilwoche.

За първата половина на 2023 г. Dataforce вече отчита рязък спад в продажбите на популярните модели електромобили – например Fiat 500e, BMW i3 или Renault Zoe, за автопаркове. Eто защо седемгодишният план на федералното правителство по пътищата на Германия да има поне 15 милиона електромобили до 2030 г. изглежда илюзорен, поне от сегашната гледна точка.

Експертите допускат, че очакваният спад в продажбите на електромобили през втората половина на годината ще доведе до ренесанс на моделите с ДВГ поне временно. Именно такава тенденция се забелязва при продажбите на служебни автомобили за първата половина на 2023 г.: „Бензиновите автомобил се увеличиха с над една трета (плюс 34 процента) до 164 000 броя, регистрациите на новите дизелови се вдигнаха с повече от една пета (22 процента) до 186 000“ разкрива още „Automobilwoche“.

Въпреки това има марки и модели, при които реализациите на електромобили продължават да растат стремглаво. При Tesla например доставките са се увеличили с 221 процента за първата половина на 2023 г. Успехът на американската марка се дължи преди всичко на Model Y, който буквално смазва конкуренцията от германски, френски, японски и корейски електромобили. В интерес на истината обаче, Tesla постигна добрите си продажби и благодарение на огромни намаления на цените. Много успешна в последно време се оказва и MG. Бившата британска марка, която вече носят китайски електромобили, изпревари утвърдени брандове като Jeep и Land Rover по отношение на пазарен дял и отбеляза ръст от 282 процента на пазара на автопаркове. Toзи успех се дължи преди всичко на компактния MG4 и неговата комби версия MG5, които се оказват значително по-евтини от моделите на VW, Opel, Hyundai или Peugeot при съпоставими показатели и оборудване. От европейските марки добре се развива Cupra – испанският бранд от групата VW oтчита ръст от 35 процента на пазара на автопаркове.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин