50 години Дуденхофен: от изпитателен полигон до тестови център на Opel

1807
2016

„Изпитателният полигон“ на Opel, както е известен за времето си, отваря врати преди 50 години. Оттогава досега, безброй автомобили с марката Opel трябва да преминат най-трудните тестове, за да достигнат до серийно производство. От самото начало изпитателният полигон е систематично разширяван и модернизиран. Междувременно той се превръща в най-големия и важен тестови център на марката в Европа. Opel ще отпразнува половинвековната история на Дуденхофен с ден на отворените врати на 10-ти септември. Фенове и служители ще получат изключителната възможност да надникнат „зад сцените“ и да видят как работи тестовият център. В допълнение Opel ще представи на огромна аудитория от около 20 000 души, включително известни лица от света на политиката, спорта и икономиката, цветно шоу, свързано с моделите на марката и нейните изяви в областта на автомобилния спорт.

Безмилостно, от самото начало

В началото, през април 1966 година, изпитателният полигон с площ 2,6 квадратни километра предлага комбинация от наподобяващи различни улици и пътища трасета с обща дължина 33 километра. И тогава както сега инженерите не проявяват снизходителност по отношение на условията за изпитания на новите разработки, например, върху дългата пет километра писта с 33-градусови наклони на завоите, която обкръжава полигона. Друга възможност е трасето за управляемост – зона с бетонна настилка с диаметър от 100 метра. Тя се използва, за да определи поведението на автомобила в завои по-прецизно. През 80-те години се добавя дългото 4,4 километра трасе за „звук и комфорт“. През 1992 година цялото високоскоростно трасе се подновява в рамките на 24 седмици заради изключително интензивната му употреба. Оттогава досега, високоскоростното трасе, полигонът за звук и комфорт, трасето за управляемост, както и тези за поведение в завои, изкачване и „мъчения“ позволяват широкомащабно тестване на автомобили и развойна работа върху двигатели, спирачки, кормилно управление и ходовата част.

Взимане на завои със скорост от 250 км/ч – без ръце върху волана

Развитието продължава. През 2004 година се добавя овално трасе със система за оводняване и дренаж, служещо за ускоряване и слалом. То е последвано от тестовия стенд за автомобили с двойно предаване през 2006 година, заедно с модерна бензиностанция с 32 помпи за 16 различни типа гориво. След второто обновяване на тестовото кръгово трасе през 2012 година, пилотите могат да взимат наклонената крива на завоя със скорост от 250 км/ч без влияние на страничните сили – на практика те могат дори да свалят ръцете си от волана. По този начин се изчисляват целевите стойности на различни параметри като максималната скорост. Вътрешната метеорологична станция осигурява данни за влажност, скорост на вятъра и неговата посока. Информацията се допълва от високочувствителни сензори вградени в пътната настилка – последните осигуряват постоянни данни за температурата и влагата на повърхността, които трябва да бъдат отчитани при тестовите резултати. И очевидно пистите трябва да бъдат подготвени за тестовите процедури в зависимост от метеорологичните условия.

Когато автомобилите като настоящия Opel Astra бъдат подложени на тестове в Дуденхофен, това означава, че ще им предстоят около 40 000 километра в изключително стресиращи условия. Дистанцията е равностойна на около 200 000 километра или 15 години в „реални условия“. Към това се добавят безброй километри върху останалите изпитателни трасета и обществената пътна мрежа в различни места по света. За едва 24 седмици последният компактен модел на Opel преминава изпитания равностойни на целия жизнен цикъл на автомобила.

Изпитателният полигон на Opel в близост до Родгау-Дуденхофен в Германия е открит през 1966 г. Междувременно той е станал най-важният тестови център на марката в Европа.

Изпитателният полигон на Opel в близост до Родгау-Дуденхофен в Германия е открит през 1966 г. Междувременно той е станал най-важният тестови център на марката в Европа.

Едно от множеството важни изпитания, на които Astra става обект, е „тестът за издръжливост“. Използваното за целта трасе предлага различни пътни повърхности като асфалт и калдаръм, неравности и различни завои. На него инженерите проверяват динамиката и качествата на прототипите преди да дадат официално разрешение за производство.

Инвестиции в разработването на автомобили в бъдещето

Opel стартира най-големия проект за разширение и модернизация в историята на Дуденхофен през 2013 година. Компанията ще инвестира значителни суми в съоръжението, разположено югоизточно от Франкфурт с почти 65 километра тестови писти, до 2020 година. В момента новият път за достъп, водещ до приемната сграда и зоната за паркиране е почти готов. Освен това новото съоръжение за тестване на ходова част с голям склад за съхранение на до 8000 колела / гуми заедно с новите тестови стендове за измерване на емисиите вече могат да бъдат открити. „Дългата права“ – двукилометрова права с многолентово трасе за връщане и наклонени завои – също е готова за използване. Ъгълът на въпросните завои са изчислени така, че и четирите колела поемат един и същи товар при преминаване. Това позволява спирачни тестове в края на теста осигуряващи резултати съответстващи на движение по права.

Новото трасе за управляемост с диаметър 300 метра, което в момента се строи, ще позволява тестване на автономно шофиране. Дългата права ще има формата на фуния, разширяваща се от 30 на 300 метра. “Тук лесно може да кацне един Boeing 737,” отбелязва д-р Матиас Шолмайер, директор на тестовия център на Opel. „Дългата права“ е първият елемент, който ще бъде извън първоначалната зона и се движи успоредно на отсрещния основен път. За целта се наложило да бъде купувана допълнителна земя от местната община.

Opel увеличава и възможностите за тестване на системите за асистенция в Родгау-Дуденхофен със създаване на ново трасе за автоматизирано аварийно спиране. “Имаме големи планове”, допълва Шолмайер. “Между другото, подготвяме места за съхранение на автомобили за спешни ситуации, различни материали, както и допълнителни офиси, два многоетажни паркинга и столове за нарастващия брой служители.” В допълнение общата дължина на тестовите трасета ще бъде увеличена до 90 километра в следващите няколко години. Освен това ще бъдат добавени тестови стендове за двигатели, удължаване на пистите и нови шосета, за да бъдат посрещнати различни изисквания. При това броят на служителите в ултра модерния тестови и развоен център в Дуденхофен ще нарасне от 150 на 700.

От второто обновяване на високоскоростната овална писта на изпитателния център на Opel през 2012 г., тестовите пилоти могат да взимат наклонената крива на завоя със скорост от 250 км/ч

От второто обновяване на високоскоростната овална писта на изпитателния център на Opel през 2012 г., тестовите пилоти могат да взимат наклонената крива на завоя със скорост от 250 км/ч

Приказки от Дуденхофен: „Дебелият бор“ и конете на Пржевалски

Защитата на околната среда не е важна само по време на тестове – тя играе съществена роля при работата и проектирането на самия полигон. Бензиностанцията на съоръжението сега предлага над 16 различни вида гориво и зарядни станции за електрически автомобили. 90 процента от използваната вода в автомивките се изтегля от подземни кладенци и се рециклира след използване. „Цялата осветителна система“ ще премине към LED елементи скоро, така че да станем още по-ефективни,” отбелязва Шолмайер. Една от целите в близко бъдеще е преминаването към вътрешна термогенераторна станция. По време на периода на планиране на съоръжението вниманието е било насочено и към запазване на максимално количество дървета – не само защото осигуряват по-добра защита от „ловци на прототипи“ или другояче казано папараци. Най-старият бор в провинция Хесен все още може да бъде открит в средата на тестовата зона – дървото, наречено “dicke Tanne” (дебелият бор), е на възраст около 275 години.

Освен това редките „коне на Пржевалски“ могат да бъдат видени да пасат в съседство на тестовия център на Opel. Животните са част от проект за запазване на природата край Бабенхаузен, който Opel подкрепя от 2009 година. Opel AG финансира проекта с 900 000 евро и се кооперира с отдела на Федералното министерство на горите в Шварценборн и Федералната агенция за обществената собственост. Разширението на тестовия център Родгау-Дуденхофен се извърша със сериозни мерки за опазване на околната среда.

Как започва всичко

Ултрамодерният тестови център на Opel дължи своето съществуване на щастлива случайност. Бившият кмет на Дуденхофен Лудивг Крац получава дебел плик, адресиран до „Кмета на Дуденхофен”, през 1963 година. Пощенският код липсва. Крац прочита писмото от брокер на недвижими имоти, според което международна автомобилна компания преговаря с общината на Дуденхофен в района на Палатинат от известно време с цел построяване на нов изпитателен полигон. Интелигентният кмет поема инициативата и предлага земя в гората, принадлежаща на неговия град – Родгау-Дуденхофен – като алтернатива. Opel се съгласява на сделката след изчистване на неяснотите. Договорът за продажбата е подписан на 15 октомври 1964 година. Успешната история на тестовия център започва с отличното и близко сътрудничество с общината на град Родгау.

Тестове

Служителите на тестовия център на Opel работят на три смени седем дена в седмицата. Всеки ден тестовите шофьори изминават общо 40 000 километра и изразходват до 500 гуми на месец.

Събития

Независимо дали става дума за автомобилни презентации, обучения за шофьори или динамично OPC пилотиране, тестовият център на Opel вече не е строго затворен за публика, а предлага идеално място за всякакви събития съвместно с партньори, клиенти и гости на Opel.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин