Употребяван автомобил: Honda Accord (CU/CW) от 16 000 лева

Като нов нямаше почти никакъв успех на пазара – въпреки множеството си качества. Но си струва да се вгледате по-внимателно в Accord

0306
2016

ОТ ДОБРО СЕМЕЙСТВО, изглеждащ добре, надежден и скромен. Ако беше мъж, с тези качества нямаше да се отърве от почитателки. Но поне германските купувачи не бяха особено очаровани от автомобил с такива качества, предлаганият от 2008 до 2015 година Honda Accord е един от добрите примери за това. През последната пълна година на пазара Accord успя да привлече само 1253 купувачи в Германия – докато през същата година в САЩ той бе най-продаваният лек автомобил заедно с Toyota Camry. Едва ли има друг автомобил от среден клас в Германия, който да е толкова подценяван. Ако гледахме само многобройните му качества, той би се класирал много по-напред.

Движи се радостно: Accord е сред най-пъргавите комбита от среден клас на пазара

Движи се радостно: Accord е сред най-пъргавите комбита от среден клас на пазара

Фактите: в продължителния тест на AUTO BILD един Accord Tourer 2.2 i-DTEC получи оценка 6- след 100 000 километра. След разглобяването в края на теста се видя безупречното качество в детайлите: двигателят бе в чудесно здраве, не можахме нито да видим, нито да измерим износване. Трансмисията също беше като нова. Първият комплект спирачни дискове издържа до края и спокойно можеше да изкара и още. Техническият преглед пред TÜV също почти винаги се преминава без сериозни забележки.

Но Accord може и още: нашият тестов автомобил от дилъра на Honda Harke в Бардовик (www.honda-harke.de) впечатлява с тихия си и мощен дизелов мотор, прецизната 6-степенна скоростна кутия и директното, информативно кормилно управление. Да, Accord доставя радост от шофирането! Категорично препоръчителни са двата 2,2-литрови дизелови двигателя със 150 и 180 к.с. от 8-ото поколение на Accord CU/CW (6/2008–7/2015).

Прегледното работно място на водача не изглежда остаряло. Много приятни и къси ходове на скоростния лост, прецизно кормилно управление

Прегледното работно място на водача не изглежда остаряло. Много приятни и къси ходове на скоростния лост, прецизно кормилно управление

Разходът рядко е над 7 литра, мощността и спокойният ход са перфектни, техническите проблеми са абсолютно изключение. Слабостите: багажникът особено при комбито можеше да е по-голям, комфортът на возене – по-нежен, а при отделни автомобили се забелязва технически безобидна корозия по ръбовете. Важно е да отбележим: който търси елегантен, абсолютно надежден семеен автомобил за пътувания, при това със спортен дух, трябва да обърне внимание на Accord.

 

 

ЕДИНСТВЕНИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ НА ACCORD СА ВИЗУАЛНИ: РЪЖДА ПО РЪБОВЕТЕ И ПАДАЩ СОФТ ЛАК

Продължителният тест на AUTO BILD, само четири писма в пощенската ни кутия за оплаквания и искрящобяла равносметка пред TÜV: осмото поколение на Honda Accord е изключително солиден автомобил. Двигателите са надеждни маратонци, сериозните проблеми като повреди на турбокомпресора или скъсани ангренажни вериги са голяма рядкост. Единствено безобидната в техническо отношение ръжда по ръбовете, дъното и предния капак, която се забелязва при някои екземпляри, намалява усещането за високо качество.

 

Двигатели: Скъсаните ангренажни вериги са голяма рядкост както при бензиновите, така и при дизеловите двигатели. Типичните за дизелите проблеми са запушените филтри за твърди частици – което се случва след 120 000 километра, познато е при повечето дизелови мотори и не е типичен за Honda дефект.

Двигатели:
Скъсаните ангренажни вериги са голяма рядкост както при бензиновите, така и при дизеловите двигатели. Типичните за дизелите проблеми са запушените филтри за твърди частици – което се случва след 120 000 километра, познато е при повечето дизелови мотори и не е типичен за Honda дефект.

Падащ софт лак: Това е проблем, характерен и за други автомобили с напредване на възрастта. Около скоростния лост и при бутоните на стъклоповдигачите лакът често се „люпи“.

Падащ софт лак:
Това е проблем, характерен и за други автомобили с напредване на възрастта. Около скоростния лост и при бутоните на стъклоповдигачите лакът често се „люпи“.

Шарнири и кормилни накрайници: Те са изключително солидни, проблемите с тях са рядкост. Повърхностната ръжда по детайлите на окачването е само визуален недостатък.

Шарнири и кормилни накрайници:
Те са изключително солидни, проблемите с тях са рядкост. Повърхностната ръжда по детайлите на окачването е само визуален недостатък.

Ръжда по ръбовете При някои Accord корозия може да се забележи по ключалката на предния капак, по ръбовете му или по сгъвките на ламарините по дъното на колата.

Ръжда по ръбовете:
При някои Accord корозия може да се забележи по ключалката на предния капак, по ръбовете му или по сгъвките на ламарините по дъното на колата.

Извод

Не можем да си обясним защо Accord не се продаваше добре в Германия. Като употребяван автомобил той е истинска препоръка: много надежден, с перфектно представяне пред TÜV, икономични и мощни дизелови двигатели, както и пъргава управляемост и динамичен дизайн.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин