Tesla Model Y – made in Germany

2403
2022

След откриването на фабриката на Tesla в Германия: Model Y вече ще се произвежда край Берлин. Model Y е четвъртият модел в портфолиото на Tesla. SUV-ът е базиран на Model 3 и е по-малкият брат на Model X. Tesla Model Y се предлага в две версии: една с голям пробег и една с голяма мощност. Tesla има в гамата си и версия със седем места, но тя няма да се предлага в Европа.

Gigafactory: откриха завода на Tesla в Грюнхайде

В бъдеще Model Y ще се произвежда в новата фабрика „Gigafactory“ в Грюнхайде, Бранденбург. Планираният за юли 2021 г. старт на производството бе малко отложен, тъй като не бяха налични всички необходими разрешителни. Сега автомобилният завод бе открит на 22-ри март 2022 г. след  продължил 861 дни строеж. Стартира и производството на първите електромобили  Model Y Performance с печат „Made in Germany“ – първите 30 автомобила дори бяха лично предадени от шефа на Tesla Илън Мъск на клиентите.

Заводът в близост до Берлин е четвъртата Gigafactory на автомобилния производител и първата в Европа. В бъдеще там ще се произвеждат около 500 000 автомобила годишно – с това фабриката става най-голямата за автомобили в Европа.

Още през ноември 2021 г. пробно бяха произведени 5 електромобила в разположената на площ от 227 000 квадратни метра „Giga Berlin-Brandenburg“. В новия завод вече работят 3000 души, като се при пълно натоварване техният брой да нарасне на 12 000.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин