Bugatti Vision Gran Turismo

Синьото чудо

0510
2015

За почитателите на Bugatti появата на нов модел е събитие на века. Сега ултрапрестижната марка отново показа такъв – макар и само за виртуална игра. Наследникът на Veyron обаче със сигурност ще приеме някои от чертите му:

16 цилиндъра
Vmax – над 450 км/ч

Малко след Червената вода (Eau Rouge) педалът на газта опира пода. Трансмисията с два съединителя включва 4-ата предавка, а 8-литровият мотор с 16 цилиндъра ръмжи като разярен звяр и светкавично се развърта до ограничителя. Идва следващата предавка – и спектакълът се повтаря. До няколко секунди 1650 к.с. ще ускорят машината до 430 км/ч – със 100 повече, отколкото при болид в клас LMP1 на същото място по време на „24 часа на Льо Ман”.

Момент, Bugatti на пистата? Това го е имало в миналото. С над 2000 победи и подиума през 30-те години на миналия век Typ 35 е най-успешният състезателен автомобил в историята. А днес? Сякаш въпреки чудовищната си мощност Bugatti-тата на новото време се чувстват по-добре по булевардите, отколкото по пистите.

Култовата марка обаче се завръща по трасетата – макар и за начало само дигитално. И много бързо.

Но да караме по ред. След 450 произведени бройки и 10 години тази пролет дойде моментът Bugatti да преустанови производството на Veyron 16.4. Време е за наследника на най-престижния модел от концерна VW. Но Chiron ще ни накара да го почакаме още малко – засега Bugatti представя на IAA само прототип – произведение на изкуството от карбон, синьо чудо. Vision Gran Turismo обаче е нещо повече от уникат за шоута – от есента неговият образ ще бъде основен герой в състезателен симулатор. Така той ще може да бъде каран, макар и само виртуално, от фенове по целия свят. „Няма да има достъпно Bugatti в реалността. С този проект ние си поставихме за цел да създадем кола, до която всеки ще може да се докосне”, обяснява президентът на Bugatti Волфганг Дюрхаймер стратегията, скрита зад концепцията.

Bugatti Concept Gran Tourismo

И тъй като машината не е предвидена за серийно производство, тя има право да разкрие дивата страна на марката. Затова и пропорциите на колата са толкова странни, почти като в комикс. Те обаче разкриват (донякъде) визията на наследника на Veyron. Голямата радиаторна решетка с тънките „очи” с по четири LED-модула определено ще намерят приложение и в бъдеще, също както и линията на „гребена” и формите на въздухозаборниците. Дори „отворената” задна част има реален шанс да се появи при Chiron – все пак той трябва да изглежда малко по-агресивно. „Дизайнерското ДНК на Bugatti е направило стъпка напред в еволюцията си”, казва дизайнерският шеф Ахим Аншнайт. „Въпреки че оформлението на нашия прототип е малко пресилено, с него ние искаме да демонстрираме в каква посока ще върви дизайнът ни през следващите години.”

Интериорът също разкрива малко от новия Chiron. Така например издадената средна част на покрива е маркирана и отвътре, където разграничава мястото на шофьора от останалата част на купето и след това прелива в централната конзола. Двуцветното оформление вероятно също е тема, която ще бъде прехвърлена към серийния модел – с една новост. За първи път извън Формула 1 ще бъде използвана специална лека и устойчива велурена кожа, във Vision Gran Turismo в типичен за Bugatti син цвят.
С Vision Gran Turismo хората от Bugatti не искат да разкрият нищо за техниката на Chiron. Прототипът е задвижван от познатия W16-мотор, който в играта развива над 1500 к.с. благодарение на четири турбокомпресора (вместо 1200 като при Veyron). “За нас беше важно да останем близо до реалността. Автомобил с подобни настройки действително би могъл да съществува за пистата”, обяснява шефът на Bugatti Дюрхаймер.

Серийният Chiron действително ще бъде задвижван от модифициран и доразвит двигател с 16 цилиндъра, който ще генерира около 1500 к.с. А с хибриден модул, за който вероятно ще се доплаща, ще има дори 100 „коня” отгоре. Така спринтът от 0 до 100 ще отнема под 2 сек – новият снаряд на колела по-скоро ще телепортира, отколкото ще ускорява своите пътници. И то чак до 450 км/ч!
Ако трябва да бъдем честни, смятаме, че състезателният автомобил на Bugatti не трябва да останем само уникат – дъщерната фирма на Volkswagen би могла да направи малка серия от колата и да я предложи на платежоспособни клиенти за пистата, както Ferrari направи с FXX. И тогава се надяваме да даваме газ малко след Червената вода и в реалността …

Bugatti Concept Gran Tourismo

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин