Камион Volvo харчи с 30% по-малко

При Volvo Concept Truck е постигнато намаляване на разхода на гориво с почти една трета благодарение на аеродинамичен дизайн и по-ниско тегло на композицията

3105
2016

Volvo Trucks и Шведската енергийна агенция разработиха нов концептуален товарен автомобил, при който разходът на гориво е редуциран с повече от 30%. Volvo Concept Truck е резултат от петгодишен изследователски проект, насочен към създаването на автомобили с по-висока енергийна ефективност.

Ключов фактор за ниската консумация е значителното увеличаване на аеродинамичната ефективност (с 40%), което носи предимства както на влекача, така и на ремаркето. „Променихме и оптимизирахме цялата композиция с цел по-добра аеродинамика – като пример: използвахме камери вместо огледала за обратно виждане. Това намалява въздушното съпротивление и така е необходима по-малко енергия за задвижване на товарния автомобил“, казва Аке Отцен, главен мениджър проекти, Volvo Trucks.

В допълнение към подобряването на аеродинамичните качества концептуалният автомобил е оборудван с новоразработени гуми с по-ниско съпротивление при търкаляне. Ремаркето тежи два тона по-малко от стандартното, което също осигурява или по-нисък разход на гориво, или възможност за по-голям полезен товар. Проектът включва и усъвършенствана силова линия. Композицията беше тествана по шведските пътища през есента на 2015 г., а работата по Volvo Concept Truck е в ход от 2011 г. Целта е да се подобри ефективността на автомобилните превози на дълги разстояния с 50 %.

Концептуалният автомобил е част от изследователски проект и той няма да се предлага на пазара. Някои от аеродинамичните характеристики вече са внедрени в серийно произвежданите автомобили на Volvo Trucks. Страничните спойлери на шасито с оптимизирани аеродинамични характеристики покриват задните колела на влекача и всички колела на ремаркето. Спойлерите удължават ремаркето и намаляват въздушното съпротивление. Оптимизиран е въздушният поток е за охлаждащата система на двигател. Намалено е въздушното съпротивление на предната част на влекача, на нишите за колелата и на входните стъпала.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин