Ретро » Fiat 500: не съвсем от този свят

Fiat 500: не съвсем от този свят

0902
2017

Съвсем нови перспективи: първият руски Спутник обикаля около Земята – а едно мишле от Италия започва да завладява планетата. Стартира победният ход на Fiat 500 Nuova

Новата епоха на човечеството започва в космоса. Спомням си как от старото радио в дневната на старото ни жилище внезапно се чу странно писукане – сигнал от пространството отвъд нашите представи. Петък е, 4 октомври, а човечеството е опиянено от дрогата на новото време: около синята ни планета кръжи Спутник, първият изкуствен сателит на нашата планета. Руският апарат тежи само 83,6 килограма, за сметка на това се движи със скорост 28 000 км/ч, поради което са му необходими само 96 минути, за да обиколи земното кълбо.

Доста по-тежък (510 кг), по-непретенциозен и много по-земен е един друг апарат, който също започва обиколка на Земята през същата година. Той идва от Fabbrica Italiana Automobili Torino, накратко FIAT, благодарение на внушителните си 15 к.с. ускорява до 90 км/ч, на вид е джудже, но има гигантски чар. Fiat 500 Nuova, дълъг 300 сантиметра и висок колкото и широк (1,32 метра) е внук на оня легендарен Topolino, който от 1936 г. впечатлява света със своята непретенциозност. Fiat 500 е автомобил за всички и както своя предшественик е издялан от безсмъртно автомобилно дърво.

В интериора Nuova е съвсем различен от четирицилиндровия си дядо, чийто мотор все още бе монтиран пред предния мост. Двигателят се охлажда с въздух, броят на цилиндрите е намален наполовина, колелата са окачени независимо на напречни ресори, амортисьорите са хидравлични. Освен това е оборудван със сенници, отварящи се странични прозорци, превключвател за светлините на волана и тапицирани задни седалки. На 100 километра харчи около 5 литра гориво. А неговите окачени отзад врати се отварят толкова гостоприемно широко, сякаш искат да посрещнат целия свят.

Толкова бедно оборудване, че е наричан Povera (бедният). От 9000 екземпляра, произведени през първите 3 месеца производство, днес все още се движат цели три автомобила.

Какъв свят само! Бельото вече е късо, защото дългите долни гащи не били мъжествени. Освен това, според шефката на протокола в Бон Ерика Папиц, ние „трябва да се къпем всеки ден, при което трябва да си сменяме и цялото бельо – от ушите до краката.” Да се къпем всеки ден? Тия да не са се побъркали?

Но годината ни подлага на съвсем различни изпитания. Например първото раждане, показано на живо по телевизията. Прочутата компаньонка Нитрибит е убита, извършителите не са заловени. Какво ли ще стане с нейния легендарен черен Mercedes 190 SL? В Швейцария жените получават правото да гласуват. Елвис трябва да отиде войник. Килограм хляб вече струва 3 пфенига по-скъпо. Ние отиваме на кино с новия Fiat, гледаме „Мостът на река Куай”, четем „Доктор Живаго” и слушаме „Уестсайдска история” на Леонард Бърнстейн. „Ние, децата-чудо” сме тръгнали „По пътя” на Джак Керуак, който описва чувствата на цяло поколение млади хора.

Битниците на Керуак не пътуват с Fiat 500. Редовите германци – също. Пешеходците, велосипедистите и мотоциклетистите от цял свят се зазяпват по него. За тях „мишката” е ламаринено изкушение. Струва само 3000 марки, но със сгъваем покрив над главата, а на простичкия кръгъл километраж има предупредителни лампи за Dinamo, Benzina, Olio и Luci. Всичко това е облечено със самоносеща каросерия като елегантна алтернатива на торбестите дрехи на Dior.

Fiat 500: автомобил за всички класи и съсловия – обичан и до днес. Естествено и там, където страстта се чувства у дома си: в Рим, вечния град.

Друг велик майстор в своя занаят се нарича Хуан-Мануел Фанджо. Печели световната титла във Формула 1 с Maserati. Той по своему е не по-малко гениален от „мишлето” от Торино. Но то е напълно неподходящо за германските еснафи. Между другото, от 1 септември те са принудени да шофират в населени места с максимум 50 км/ч, тъй като Германия е поставила нов световен рекорд с 35 жертви на пътя всеки ден. Още в края на месеца броят на катастрофите и жертвите е намалял с 25 процента – въпреки масовата автомобилизация, която се развива по модела на САЩ.

Ах, Америка: по улиците на Германия никнат заведения за бързо хранене, млечните барове се превръщат в място за срещи на младите, които се правят на хулигани и имитират рокенрол-легендите Елвис и Бил Хейли. За цялостната автомобилизация на техните родители основна „вина” има „костенурката”, но в Южна Европа неговата роля се изпълнява от малкия Fiat. До 1975 година от този модел са продадени близо 4 милиона екземпляра – с което и той като Спутник си осигурява per tutti място на оная маса, на която мишките танцуват, когато котката я няма.

Задноразположен двигател с въздушно охлаждане, неразрушим и доста икономичен: 500 е истинският Smart Car на историята.

Технически данни на Fiat 500 Nuova

Редови четирицилиндров мотор, разположен отзад, с въздушно охлаждане; два клапана на цилиндър; работен обем 479 куб. см; мощност 10 кВт (13,5 к.с.) при 4600 об./мин; максимален въртящ момент 27 Нм при 2500 об./мин; четиристепенна скоростна кутия; задно задвижване; Д/Ш/В 2970/1320/1325 мм; собствено тегло 470 кг; макс. скорост 90 км/ч; разход на гориво 4,5 л/100 км; цена през 1957 г.: 2950 марки

Открит докрай – почти като кабриолет. И това бе наистина необходимо, защото при първата серия страничните прозорци не се свалят. Широко се отварят и т.нар. „самоубийствени“ врати.

Още по темата