Докоснахме се до прототипа на следващия Type R!

През август 2017 г. новата Honda Civic Type R ще бъде при дилърите. AUTO BILD се докосна до прототипа й – и ви разкрива с какво новият модел ще превъзхожда предходния

1811
2016

Актуалният Civic Type R излезе преди малко повече от година, а неговият наследник вече е почти готов. Още през август 2017 г. Type R номер 5 ще бъде при дилърите. Още при сядането в прототипа човек разбира в кои посоки ще бъде подобрена машината – стига от Honda да не направят сериозни промени по серийната версия.

honda-civic-type-r-2017-prototype-sitzprobe-1200x800-6f328f86caeed6aaПозицията на седене е такава, каквато очакваме при компактен спортист – ниска! Който познава петия и шестия Civic от 90-те, знае, че с тези модели задните ви части почти „докосват“ асфалта. Е, в следващия Type R човек няма да бъде чак толкова близо до пътя – но ще бъде на много по-ниско и ще се чувства още по-спортно, отколкото в актуалния модел. Седалките направо „сграбчват“ телата – за да не ви позволяват да „политате“ настрани при каране с висока скорост по завои.

Нов превключвател R-Mode

Воланът остава много удобен за хващане, но бутоните за телефониране и гласови команди „мигрират“ от долния лъч в десния горен. Така воланът изглежда по-симетричен. При поглед към инструментите и пътя „етажираното“ табло вече не изнервя, всичко е разпределено само върху два дигитални дисплея. Но това вече ни е познато от стандартния Civic. Компонент, който различава бъдещия модел от актуалния, е превключвателят за режимите на шофиране. Преди „спортният“ бутон беше отляво зад волана – а сега е изместен вдясно зад скоростния лост, където… вече няма стандартна ръчна спирачка! Иначе използваните материали са по-качествени – което веднага се усеща при пипане.

Един детайл можеше да бъде запазен

И отвън прототипът „обещава“ повече от сегашния модел. Новият Civic Type R е базиран върху по-ниската и по-широка платформата на десетото поколение на Civic – и, разбира се, ще спечели от по-ниския център на тежестта. Ще се радваме, ако въздухозаборникът в предния капак и аеродинамичните компоненти бъдат запазени за серийното производство. Трите ауспухови тръби, от които централната е по-малка и боядисана в червен металик, при всички положения трябва да стигнат до серийното производство. Щеше да бъде хубаво от Honda да заменят конвенционалните дръжки на задните врати със „скритите“ както при актуалната модификация – което обаче няма как да стане.

Нов рекорд?

Сегашният Civic Type R струва близо 70 000 лева – очаква се цената на версията за 2017-а също да се върти около тази сума. Мощността ще бъде малко над 310 конски сили – а от Honda определено ще се борят да отнемат на VW Golf GTI Clubsport S рекорда на Ринга.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин