/ След половин милион километра нашият C-клас отива в пенсия – с оригиналния съединител!

След половин милион километра нашият C-клас отива в пенсия – с оригиналния съединител!

КРАЙ – ВСИЧКО ПРИКЛЮЧИ. Белият Mercedes C 180, НАШИЯТ C 180, си тръгна. Не както през последните 15 години със стоманени джанти и тасове, а гола каросерия – с репатрак. Най-дългият продължителен тест на AUTO BILD приключи след 15 години и изминати 516 286 километра.
Когато белият Mercedes C-клас пристигна по служба на 4.12.2007 г. в гаража на AUTO BILD, той трябваше да отговори на въпроса: „Колко издържа един Mercedes?“ По онова време безброй проблеми с ръждата и електрониката бяха поразклатили имиджа на „звездата“. Голямата задача бе връщането на предишния добър имидж.

Стандартният бял цвят отиваше на всичко. Сериен ефект на хамелеона на сняг…
Спира в бокса и след това продължава. За 15 години C 180 постоянно се движеше

От самото начало C 180 контрираше подигравките за обикновените тапицерии на седалките (001 Brighton Black), изглеждащото евтино арматурно табло без пиано лак и единствената екстра – действащата не особено зряло навигация (Audio 50 APS, 3120 лв.) с истинските добродетели на един Benz. Изминаваше без тропане и скърцане всяка една дълга отсечка, глезеше ни с удобни седалки и ниско ниво на шум. 1,8-литровият компресорен двигател със 156 к.с. ставаше все по-мощен и по-уверен с напредване на пробега. Най-късно през октомври 2009 г., когато бяха изминати първите 100 000 км без никакви проблеми, автомобилът заслужи уважение. Отговори убедително на първоначалния въпрос, дали може да измине 300 000 км, през октомври 2013 г. След това продължи нататък. Справи се и с две (неволни) атаки. В два случая колегите не бяха завинтили докрай капачката за доливане на маслото и целият двигателен отсек бе оцветен в черно. При все че доливането на масло при разход от половин литър на 1000 км би трябвало да се е превърнало в рутинна работа.

Единствената екстра, навигацията с малък монитор, е скрита под капак
За половин милионния юбилей колегите му подариха златна звезда

При пробег 362 357 ангренажната верига предаде Богу дух, а през февруари 2017 г. автомобилът получи козметични процедури като подарък за 400 000-километровия си пробег. Смятаният за провал в автопарка ни автомобил отдавна се бе превърнал в желан избор от колегите. Доверието в качеството бе достигнало до такова високо ниво, че всички приеха достигането на пробег от половин милион километра през декември 2020 г. като нещо разбиращо се от само себе си. Колко дълго може да издържи един Benz? Честният отговор: докато никой не иска да дава повече пари за поддръжка. За повечето от нас с достигането на пробег от 500 000 км C-клас бе изпълнил своята мисия. Когато след това се скъса един пистов ремък и двигателният отсек изглеждаше като след цунами, настъпи краят на нашия C 180. Накрая на всеки продължителен тест на AUTO BILD следва разглобяване. Пробождане в сърцето за феновете, което разкри тъжни истини. Въпреки това ще ни липсваш много, момче!

100 000 километра за две години. Проверката показа: може още много повече
Снимка при пробег 500 000 километра. След това бяха изминати още 16 286

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин