/ Zeekr X: ще застраши ли този електромобил Tesla и VW?

Zeekr X: ще застраши ли този електромобил Tesla и VW?

Изгоден, бърз и с голям пробег. Ако мислите, че това звучи добре, значи още не сте чували за Zeekr X!

Ако човек погледне Zeekr X е редно да предположи, че шефовете на  Tesla и VW ще бъдат обезпокоени? Електрическият кросоувър, който ще се появи на китайския пазар през лятото на 2023 предлага наистина много. Новият Zeekr е изгоден, притежава голяма мощност, както и голям пробег.

Технически данни

В днешно време голямата мощност не е учудваща при електромобилите. 200 или 300 к.с. са нещо съвсем нормално. Zeekr X обаче иска да надхвърли тези представи: китайският кросоувър предлага солидните 428 к.с. Както и максимален въртящ момент от  543 Нм. Така спринтът от 0 до 100 км/ч се взема за 3,6 секунди. А тези данни са още по-впечатляващи, когато научите и цената.  

За сравнение: VW ID.3 притежава повече от 200 к.с. по-малко, но затова пък струва с над 20.000 лв. (в Германия) повече! Това обаче не е всичко: марката, собственост на китайския концерн Geely, обещава пробег от 560 километра.

Дизайн

Дизайнът е шикозен, изчистен и спокоен. На снимките – особено тези на интериора – се виждат някои технически екстри. Например дисплей, който не е фиксиран за арматурното табло, а от средата може да бъде преместен към пътника до водача.

Интерес будят и малките златисти и медни детайли – те са по волана, по подглавниците и по централната конзола. Те освежават иначе доста семплото вътрешно пространство. Не е ясно, колко реалистични ще се окажат тези детайли.

Пазарен старт и цена

В Китай кросоувърът ще бъде на пазара още през лятото на 2023 г. Zeekr X е предвиден и за Европа – но не и за Щатите. Засега не е известна датата на европейския пазарен старт. Накрая най-хубавото: базовата цена на Zeekr X в Европа ще бъде под 50.000 лв.!  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин