Nissan Tsuru 2015 vs Nissan Versa 2016

След този краш-тест Nissan реши да спре производството на произвеждания в Мексико седан Tsuru

0211
2016

Миналата седмица Nissan обяви, че ще сложи край на производството на „древния“ седан Tsuru, сглобяван в Мексико от началото на 90-те години. Това ужасяващо видео от краш-теста на Tsuru има много общо с решението на японската марка.

Въпреки че е технологично остарял Tsuru е евтин и се продава добре. Или поне беше, защото след този краш-тест не получи нито една звезда за безопаснот. В момента американският Застрахователен институт за пътна безопасност, заедно с Latin NCAP и Global NCAP, провеждат кампания „Без коли с нула звезди“. И като част от тази кампания институтът направи краш-тест между Nissan Tsuru 2015 и Nissan Versa 2016. Това са съответно най-евтините седани на марката в Мексико и в САЩ.

Двата автомобила са засилени един към друг със 64 км/ч и се удрят с 50% припокриване. Резултатът е повече от смъртоносен за манекена в технологично остарелия Nissan Tsuru. При подобна катастрофа в реалния живот изходът за шофьора би бил фатален в Tsuru, докато при Nissan Versa 2016 водачът ще се размине леки болки и сътресение.

Nissan започва производството на Tsuru в Мексико през 1992 г. като местна версия на Sentra 1990. Моделът става любим на таксиметровите шофьори и семействата с по-нисък доход. Въпреки това в периода между 2007 и 2012 г. са регистрирани над 4000 смъртни случая с този седан. От NCAP призовават големите страни в Латинска Америка да приемат основни правила за безопасност на превозните средства.

Автомобили с нула звезди от тестовете на NCAP също са значителен проблем в Индия и други развиващи се страни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин