/ 8 съвета за намаляване разхода на гориво

8 съвета за намаляване разхода на гориво

Много шофьори използват автомобилите си ежедневно, така че „изсипването“ на тлъста сума за гориво всеки месец не е изненада. Често хората харчат повече пари за гориво, отколкото за наем или за храна, а с рязкото покачване на цените на петрола ситуацията излиза извън контрол.

Автомобилният експерт Матас Бузелис от платформата за проверка на историята на автомобилите carVertical препоръчва няколко прости навика и решения, които може да ви помогнат да намалите драстично сметките си за гориво.

1. Шофирайте плавно

Разходът на гориво се увеличава при агресивно шофиране, рязко ускоряване и внезапно спиране. Научни изследвания доказват, че агресивният стил на шофиране може да вдигне разхода с 40%.

Избягването на рязкото ускорение и вдигането на крака от газта достатъчно рано преди спиране е прост начин за решаване на проблема. Агресивните реакции на водача рядко съкращават градските пътувания с повече от една или две минути, като не успяват да компенсират допълнителния разход на гориво. Освен това бавното шофиране спомага за увеличаване ресурса на двигателя, гумите и окачването.

2. Намалете употребата на климатика

Системите за контрол на температурата в съвременните автомобили често оставят климатика да работи дори когато това не е необходимо. Компресорът на климатика е мощен агрегат и може да увеличи разхода на гориво с до 30%.

Климатичните системи са много удобни през горещото лято или в дъждовните есенни дни, тъй като едновременно охлаждат и отнемат влагата от въздуха. Важен съвет за икономията на гориво обаче е да използвате климатичната система пестеливо.

3. Проверявайте редовно налягането в гумите

Всеки производител на автомобили изчислява оптималното налягане в гумите за всеки модел, необходимо за постигане на най-добро пътно поведение, комфорт, безопасност и горивна ефективност. Ниското налягане в гумите увеличава съпротивлението при търкаляне, което кара двигателя да изразходва повече гориво за поддържане на скоростта.

Затова е добре редовно да проверявате налягането в гумите (поне веднъж месечно). Според проучванията всеки 1% намаление на налягането в гумите води до вдигане разхода на гориво с 0,3%. Експертите на carVertical обаче предупреждават, че не трябва да държите гумите напомпани прекомерно – по-високото налягане може да доведе до неравномерно и преждевременно износване.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин