Цените на употребяваните автомобили станаха рекордно високи

0405
2022

От година насам цените на употребяваните автомобили растат месец след месец с безпрецедентни темпове. Пандемията с коронавируса, войната в Украйна и растящата инфлация стимулират пазара на second hand коли.

От началото на годината цените на употребяваните автомобили в Европа се вдигнаха до рекордно високи нива. Една от причините за това са затрудненията при доставките на нови автомобили, които се дължат на недостига на полупроводници след избухването на пандемията с COVID-19. Междувременно започна войната в Украйна и свързаната с нея липса на кабелни снопове за автомобили, както и бързо растящата инфлация в еврозоната.

Най-вече автомобилите от премиум марките станаха още по-скъпи като употребявани.

Платформата за употребявани автомобили mobile.de установява посредством своя Autobarometer, че цените са се вдигнали с почти 27 процента за една година. Според индекса употребяван автомобил в базата данни на сайта в момента струва средно 31 801 евро. По данни на mobile.de това е с 0,9 процента повече спрямо предходния месец. В началото на май 2021 г. средната цена на употребяваните автомобили в онлайн платформата е била около 25 000 евро. Така средната цена на автомобилите, предлагани посредством Интернет борсата, е достигнала абсолютен връх.

Автомобилите от премиум марките са изключително скъпи

Поскъпване над средното е установено при премиум марки като Audi, BMW и Mercedes. Като причина за това все още се посочва липсата на полупроводници и други важни компоненти, които идват от Украйна. В крайна сметка, недостигът на нови автомобили води до повишено търсене на употребявани. А високото търсене определя и цените.

Според индекса на цените на употребяваните автомобили на AutoScout24 (AGPI), премиум моделите отбелязват скок в цените от 3,5 процента в рамките на един месец до средно 63 029 евро. От друга страна, през април спортните автомобили са поевтинели значително. Средната им цена е паднала с 2,8 процента до 62 972 евро. При 1-годишните автомобили ситуацията обаче е различна. Цените им са се повишили с 1,9 процента до средно 38 286 евро. Автомобилите на възраст между една и три години са поскъпнали с 2,2 процента до 36 788 евро.

Цената на Golf като употребяван автомобил е скочила с 35 процента за една година!

Стойността на най-популярните масови модели също се е вдигнала много. Според анализ на AGPI лидерът в компактния клас Volkswagen Golf се търгува средно за 18 542 евро. Година по-рано бестселърът от Волфсбург е бил с 35 процента по-евтин (12 052 евро). Според информацията на AGPI Audi A6 прави най-големия скок за един месец. В сравнение със средната цена от януари 2022 г., до март 2022 г. цената на модела от Инголщат се е повишила с 3,4 процента до средно 32 449 евро.

Зверски ръст в цените на електромобилите

Според Стефан Шнек, търговски директор на Autoscout24 за Германия, високите цени на бензина, произтичащи от войната в Украйна, са вдигнали цените на употребяваните хибридни и електрически автомобили. Стойността им се е увеличила непропорционално на тази при машините с конвенционален тип задвижване. При средна цена от 45 071 евро електромобилите са стрували с 13,8 процента повече през април 2022 г., отколкото през предходния месец. Хибридните автомобили са поскъпнали с 1,4 процента до 41 998 евро за същия период. За сметка на това, при автомобилите на двигатели с вътрешно горене цените остават стабилни. Бензиновите са поскъпнали само с 0,7 процента до средно 24 655 евро, дизеловите – с 0,2 процента до 29 279 евро.

През януари 2021 г. времето за престой на употребяван автомобил преди да смени собственика си е било средно 100,6 дни. А сега търговците вече трябва да чакат само 72,5 дни, преди предложените за продажба МПС-та да изчезнат от двора им.

Заради покачващите се цени на горивата хибридите и електромобилите стават все по-скъпи като употребявани.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин