Спортни легенди от 70-те години: Datsun 260Z 2+2

Първите скици на Datsun 260Z 2+2 са дело на германец, който не е искал името му да се разгласява: дизайнерът Албрехт Граф Гьорц.


16
май
2017

Цените на модела започват от малко под 20 000 лв. за екземпляри, внос от Щатите. най-често те са с астрономически пробег, малко износен интериор и захабен лак на каросерията. С оглед на пазара на резервни части реставрацията тук в Европа не си струва особено. Оригинални Dat­sun­ в запазено състояние струват между 40 000 и 60 000 лв., понякога и повече.

Версията 2+2 на модела е идеална за млади татковци например. В Германия стилният Datsun всъщност не е бил евтин – цената му е била 24 000 германски марки – повече от Ford Mustang с V8 агрегат. През първите две години в Европа са продадени само 1638 автомобила от произведени 80 000.

Нашата препоръка: всеки автомобил Z с документирана история си струва покупката. Все пак наистина добри екземпляри се срещат доста рядко. Ситуацията с намирането на резервни части е трудна, но не и безнадеждна.

Арматурното табло на автомобила е от черна пластмаса.

Тъй като Z е американски модел, той е без спойлер.

2,6-литровият 6-цилиндров мотор с горно разположения си разпределителен вал не е цар на оборотите, а изтръгва мощността си от големия работен обем. Звукът му е подобаващ

В Германия алуминиевите джанти са серийни.

… както и сгъващите се облегалки на задните седалки.

Странично отварящите се задни прозорци са част от серийното оборудване…

 

Още по темата