Студия на Mercedes с екстри а ла Аватар

0801
2020

Mercedes показа своя автомобил от бъдещето: Vision AVTR разпознава своя собственик и показва чувства. За AVTR от Daimler са ангажирали режисьора Джеймс Камерън!

Mercedes Vision AVTR има за цел да ни покаже мобилността от утрешния ден. По време на Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас Daimler ни разкриха представите си за връзката между машина, човек и природа. Автомобилът е вдъхновен от научнофантастичния филм Аватар. Неговият режисьор Джеймс Камерън бе на сцената  редом с шефа на Mercedes Ола Келениус по време на представянето на автомобила.

Автомобилът може да се движи странично

Да, Vision AVTR е автомобил с колела. Но те са различни от обичайните. Колелата представляват големи топки („Bubble Wheels“) и благодарение на по-малката повърхност на триене имат по-малко  съпротивление на търкаляне. Освен това и четирите колела завиват и се управляват, така че колата може да се движи като рак. Вътре вече няма волан. Управлява се с джойпад в средата на кокпита. Адски лесо – изпробвах го. Поставяте дланта си, придвижвате я напред (движение напред), назад (спиране), наляво или надясно. Педал на газта или на спирачката? Това остава в миналото. За задвижването отговаря електромотор.

Собствената ви длан става потребителски интерфейс

AVTR прилича по форма на Mercedes F015, представен на CES през 2015 г. Когато човек се доближи до колата, я събужда за живот – също, както животното настръхва или наостря уши, водачът е посрещнат от 33 подвижни и осветени клапи в задницата. Изглежда така, сякаш диша, казва шеф-дизайнерът Горден Вагенер. Тези клапи комуникират с външния свят и с други автомобили. Те светят в червено, когато автомобилът спира, и се завъртат наляво или надясно, когато колата е подала мигач. Също както и създанията от Аватар, Vision AVTR се свързва с природата. Във Vision-Benz-а седалката регистрира ударите на сърцето на пасажера, а автомобилът разпознава водача по неговото дишане. Дланта се превръща в монитор, върху който водачът може да избира действия, като просто „грабва“ нещо. И в момента това функционира добре.

Лиани и рециклирани материали във вътрешното пространство

Основният монитор на AVTR свързва филмовия свят с реалността. Тук са се развихрили специалистите на Камерън: водачът може да изживее пътуването до работа като яздене на кон или дракон от Аватар. Звучи шантаво и изглежда още по-налудничаво. Повече от намигване са материалите в интериора: платовете са от рециклирани  PET-бутилки, а „дървото“ е приличащо на ратан растение от лиана с името Каруун от джунглата. Посланието: Mercedes вярва в мобилността на утрешния ден и в мобилността на нас, хората. Всички ние живеем в биосфера, а автомобилът – независимо в каква форма – е част от нея.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин