Шофьорите на Tesla правят най-много катастрофи

2112
2023

Водачите на Tesla са най-рискови по отношение на причиняване на ПТП, разкрива анализ на LendingTree за 30 марки автомобили. В рамките на изследването е установено, че водачите на Tesla участват в повече инциденти от тези на която и да било друга марка. Средно на 1000 „Tesla-джии“ се падат по 23,54 катастрофи. Ram (22,76) и Subaru (20,90) са единствените други марки с повече от 20 ПТП-та на 1000 водачи.

Анализът не е причинно-следствен – т.е. той не анализира причината за инцидентите. Но идва на фона на новината, че наскоро Tesla изтегли повече от 2 милиона автомобила поради проблем с безопасността, свързан с новия софтуер за автопилота – и по-специално на функцията Autosteer, част от асистиращата система. Сервизната акция засяга почти всички автомобили Tesla, продадени в Съединените щати.

В изявление на Националната агенция за безопасност на движението по пътищата/National Highway Traffic Safety Administration се казва, че „при определени обстоятелства, докато Autosteer е включен, обхватът на действие на функцията може да не бъде достатъчен, за да предотврати злоупотребата oт страна на водача… с усъвършенстваната функция за асистенция.“

Сервизната акция има за цел да подобри системата, която трябва да гарантира, че водачите все пак внимават какво се случва на пътя, докато използват автопилота. Функцията за автоматично шофиране на Tesla не позволява на човека на шофьорското място да чете книга или да подремне – водачът трябва да бъде готов да се намеси, ако на пътя възникне ситуация, с която функцията за автономно управление не може да се справи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин