AUTO BILD България / С GT Concept по тестовата писта на Opel

С GT Concept по тестовата писта на Opel


29
юли
2016

Фин, елегантен и редуциран до най-същественото: всичко това е характерно за произвеждания от 1968 до 1973 г. GT. С подобни характеристики може да се похвали и „римейкът” на легендата, представен тази пролет в Женева и наречен GT Concept. С него Opel иска да се противопостави на всеобщата тенденция „по-бързо, по-тежко и по-мощно”.

Старият GT следва характерния дизайн тип Coke Bottle и има задно задвижване – също както и новият модел. Старият се простира на дължина 4,11 м – а новият е „смален” с 11 см. По отношение на теглото обаче „дядо и внук” са абсолютно идентични със своите 960 кг. Някога GT беше силно скосен и будеше страст: днес нещата не са се променили особено. С изпъкнали калници, къси надвеси и сладко „дупе” новият модел успешно „цитира” легендата от 60-те.

Абсолютен минимализъм и големи врати

Прототипът надминава минимализима на стария модел, който няма дори заден капак: приложението на модерна техника прави както огледалата за обратно виждане, така и дръжките на вратите ненужни. Седалките са неподвижни – но за сметка на това воланът и педалите подлежат на регулировка. Благодарение на големите отвори на вратите качването и слизането са много лесни, а преливащото в панорамния покрив предно стъкло гарантира върхово усещане за простор.

Доста просторно е и под предния капак: прототипът няма истински двигател, а само помощен електромотор. За момента никой не е предвиждал, че колата ще се тества. Ние сме първите медийни представители, които имат правото да покарат прототипа. Пробното шофиране правим на високоскоростния овал в изпитателния център на Opel в Дуденхофен – като се движим със сюреалистично ниска скорост и издаваме звук на модерен трамвай. Само можем да си представяме пъргавото кормилно управление. Очакваме скоро да изпитаме нещо по-истинско при каране: Opel планира да оборудва бонзай спортиста с генериращ 145 „коня” 3-цилиндров турбомотор. Този агрегат ще позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 8 сек и максимална скорост 215 км/ч.

GT ще стане на 50 години през 2018-а

Всичко това звучи много обещаващо, но има една малка уловка: вероятно серийната версия ще бъде лансирана чак за 50-ия юбилей на GТ, който ще бъде през 2018 г. Това обаче още не е потвърдено от Рюселсхайм.

Извод

Феновете на спортните автомобили няма от какво да бъдат заинтригувани при Opel: най-новото предложение на марката е Corsa OPC, Astra OPC и Insignia OPC са вече доста старички. Ето защо „възроден” GT би могъл да помогне много на марката: леката „бегачка” би могла да повтори успеха на предшественика си и даде свеж имидж на Opel.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин