Кой иска първата Shelby Cobra?

0907
2016

Всичко започва през 1962 г. в малък гараж в Санта Фе Спрингс (Калифорния), когато собственик на ферма за кокошки и успешен състезател се събира с хот-род експерти и заедно създават късче автомобилна история. Карол Шелби и неговият отбор преместват 4,3-литров V8-двигател в малкия английски роудстър AC Ace с модифицирано шаси. Така се ражда Shelby Cobra. От 19-и до 20-и август 2016 RM Sotheby’s ще пусне на аукцион Shelby 260 Cobra CSX 2000 от 1962 г. Аукционната къща я нарича „най-важната за историята спортна кола“

Shelby Cobra е била непобедима

Раждането на отровната змия преди 50 години затвърждава репутацията на победителя в Льо Ман Карол Шелби като тунинг легенда. По-късно започва да работи с Ford. Заедно създават една непобедима на пистата кола: 4,2 сек от 0 до 100 км/ч, 13,8 сек на четвърт миля и максимална скорост от 246 км/ч. През 1966 г. започва производството на на истинската Shelby Cobra.

Първата Cobra, коята кара сърцата на много колекционери да се разтуптят, в началото е имала много задачи. Тя е била тествана и разработвана, но е била и промо обект.  Това се е случвало с интересен трик: Колата е боядисвана с различни цветове за всяка фотосесия, но всъщност автомобилът е бил един и същ. И след края на производството си CSX 2000 продължава да се появява на публични места, например през 2012 г. за петдесетгодишнаната си в Пебъл Биич. Автомобилът е имал само един собственик. До смъртта си през май 2012 г. Карол Шелби нарича колата своя. Оттогава тя принадлежи на фондацията на Карол Шелби, която сега я предлага за продан. От RM Sotheby’s още не са обявявили цена.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин