Qoros Qamfree 3: чао, разпределителен вал!

Разпределителният вал е отживелица! Съвместно със шведите от Koenigsegg Qoros разработи Qamfree-технологията. AUTO BILD ви разкрива най-важното за нея!

0912
2016

Край на скъсаните нерви и разходите около смяната на ангренажните ремъци и вериги: в продължение на 17 години Кристиан фон Кьонигсег и компанията Freevalve са работили върху задвижването на клапаните без разпределителен вал. Сега двигателят с тази система е готов и неговите предимства – по-нисък разход и по-висока мощност, са налице. През април Qamfree-технологията, съвместна рожба на Qoros и свързаната с Koenigsegg компания Freevalve, беше представена на изложението в Пекин.

При Qamfree класическото задвижване на клапаните посредством разпределителен вал е заменено с електрохидравлична система, която контролира индивидуално клапаните. Така нуждата от дроселова клапа и ангренажен ремък отпада, освен това системата работи с обикновен инжекцион толкова добре, че не й трябва директно впръскване. Катализаторът също отпада. Резултатът от всичко това е видим: базираният на 1,6-литровия турбомотор на Qoros агрегат разполага с 47% увеличен въртящ момент – 330 Нм, мощността е вдигната с 45% до 231 к.с. Така компактният Qoros 3 се превръща в „спортист“ с превъзходна динамика. Същевременно разходът е намален с 15 процента, а емисиите – дори с 30 процента благодарение на по-доброто поведение при студен старт. Отгоре двигателят е „изгубил“ 50 мм.

До момента три двигателя са тествани в продължение на стотици часове на изпитателния стенд, а два автомобила с иновативния мотор се изпробват на пътя – и не демонстрират никакви проблеми. Идеалната работа на агрегата със стандартна инжекционна система е голям плюс. „Така избягваме недостатъците на директното впръскване – преди всичко високата цена и увеличеното отделяне на твърди частици“, обяснява ръководещият развитието на проекта Клаус Шмидт. Иновативната система позволява при всякакви обороти и при всякакво натоварване оптимална настройка на клапаните за горивния процес.

По-компактният мотор позволява на дизайнерите да се „заиграят“ с формата на капака, но и елиминира нуждата от система с активен преден капак за защита на пешеходци. Отсъствието на конвенционална цилиндрова глава пък поставя по-леки изисквания към системата за смазване на мотора, което допълнително редуцира горивната консумация. Като цяло двигателят е с 20 кг по-лек.

Китайците са първи!

Всъщност конструкторите са можели да вдигнат мощността и въртящия момент още – но 7-степенната трансмисия с два съединителя на Getrag не би могла да издържи. Със своите 231 „коня“ Qoros 3 ще ускорява от 0 до 100 км/ч за около седем секунди и ще достига максимална скорост 250 км/ч – и то при по-нисък с 15% разход! Qamfree-двигателите работят още „по-фино“ заради намаления брой движещи се части – и това се усеща по звука. Във високия оборотен диапазон машината звучи по-агресивно от актуалния сериен двигател. Реакциите при подаване на газ са спонтанни като при атмосферен мотор – и така се елиминира нуждата от сложни решения като електрическо турбо например. Не е трудно Qamfree да получи характеристики на състезателен двигател – а благодарение на по-ниското тегло и „сваления“ център на тежестта прототипът на Qoros се държи още по-добре в завоите.

С Qamfree-управлението китайците се превръщат в технологичен водач – още от 2013 г. те започнаха да работят по него заедно с Koenigsegg, тогава, когато други компании определяха иновацията като „твърде скъпа“ и „прекалено сложна“. На изложението в Гуанджоу представители на пресата имаха възможност да се повозят в кола с новия двигател – и това изигра важна роля за имиджа на азиатския производител. Очаква се Qamfree да влезе в серийно производство до две години.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин