Infiniti QX60: America First

1812
2018

Нашата страна наистина е уникална! Разполагаме с един от най-остарелите автопаркове в Европа, но в същото време при продажбите на нови автомобили една от най-луксозните и в повечето други държави екзотична марка като Infiniti отчита рекордно висок пазарен дял. Именно заради този нестихващ интерес към японската премиум марка у нас сега се появява и QX60 – модел, първоначално предвиден за американския пазар и без амбиции за стъпване в Европа, да не говорим пък за България.

Един автомобил, създаден за географски ширини, където разстоянията са необятни, куфарите огромни, покупките в мола сякаш безгранични, а повечето семейства са с много деца. Държава, в която вероятно ще ви трябва малко повече от спортна лимузина или моден SUV. От тази изходна позиция японските инженери и дизайнери са изградили своята концепция и са изправили на колела QX60.
Първоначално под името JX35, а сега вече в тон с актуалната гама на Infiniti прекръстен на QX60, този колос е умела симбиоза между ван и джип. Вече няколко години в Щатите с него се развозват ученици и спортуващи деца, туристи го наемат да изминат хиляди мили не само по легендарното трасе Route 66, а често командированите търговци с голям радиус на действие го боготворят заради чудесните възможности да превозват с него обемистите кашони с мостри. В купето на този автомобил е уютно и функционално като в голяма и луксозна лимузина, в същото време отвън той е доста по-атрактивен от популярните зад Океана с подобен калибър коли като Chrysler Voyager или Toyota Sienna. Не само американците намират QX60 за cool & sexy. Тези качества спечелиха вече не един и двама бивши почитатели на едрогабаритните германски премиум марки, които си внесоха специално модела индивидуално от Щатите.

Американско чудо: докато огромният багажник побира до 2116 литра,
тежащият над два тона SUV гълта изненадващо малко гориво

За европейските мащаби този екстравагантен гигант е истински великан, който със своята дължина от над пет метра няма шанс да бъде паркиран в гараж, изграден по изискванията на БДС. Модели, произведени на Стария континент, като Mercedes R-клас или Audi Q7 също се нуждаят от малко повече пространство, но за американските реалности QX60 се явява по-скоро компактен модел, който буквално се изгубва между масово разпространените там Cadillac Escalade, Chevrolet Suburban и цялата армада XXL пикапи от сорта на Ford F-150.

Въпреки това QX60 и там никога не е оставал незабелязан. Това се дължи най-вече на характерния, необикновен и сполучлив дизайн. Някои западни колеги дори твърдят, че предната му решетка е закръглена и изпъкнала като горнището на бикини на русокоса красавица, разхождаща се по топлия пясък на Маями бийч, погледът на фаровете – остър и пронизващ като очите на вуду мастер от Ню Орлеан, а извивката на последния заден страничен прозорец – елегантна като коляното на елитна танцьорка от бродуейски мюзикъл. Дори да оставим подобни суперлативи настрана, струва ми се, че и скаран с поезията безпристрастен наблюдател ще признае, че QX60 е различен насред изобилието от актуални кросоувъри.

Купето на неограничените възможности: за водача и неговия спътник отпред има почти безкрайно пространство

Ако пък имате щастливата възможност да пристъпите прага на купето, също няма да останете равнодушни: огромни кресла, способни да се конкурират с холни гарнитури от най-висок клас, заобиколени от фино лакирани орнаменти от екзотична дървесина, докато пространството за краката на първия ред е трудно да бъде запълнено дори от най-едрия баскетболист в NBA.

Този автомобил е идеален за дълъг път. В същото време е изключително тих: 3,5-литровият бензинов V6 агрегат почти не се усеща. Електрониката на борда с лекота може да засенчи предлагането в бизнес класата на повечето презокеански самолети. Е, признавам, че за да седнете и да се настаните на третия ред седалки, ще трябва малко да се поогънете, но се обзалагам, че едва ли често ще се налага да влизате в тази роля. Двете седалки с удобни подглавници се прибират само с две-три бързи движения, след което образуват равен под с багажника.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин