DAF XF 460 FT SSC: S-клас за международен транспорт

2805
2017

Комфортът при пътуване отдавна не е привилегия само на леките автомобили и луксозните возила. Новите камиони и автобуси често биват сравнявани с космически кораб, заради внедрените технологии, ниво на оборудване и дизайн, всевъзможни улеснения за водачите, които гарантират сигурност и безопасност на пътя, но и безпрецедентен комфорт при пътуване.

DAF e производител, за който това е стандарт в тежкотоварните превози. И отново няма да изневери на стила си – най-голямата кабина в Европа идва на изложението за тежкотоварни автомобили TRUCK EXPO 2017, с DAF. Компанията ще представи на летище Лесново впечатляващия DAF XF 460 FT SSC. Зад тази абревиатура стои флагманът на холандската марка, който професионалистите определят като един най-икономичните и комфортни товарни автомобили на пазара, еднакво предпочитан и от собствениците на транспортни фирми, и от шофьорите.

Тази машина съвместява здравина и сигурност и патентована система за ограничаване на щетите при челен удар. Влекачът е с елегантно интегрирани фарове над челното стъкло (Sky Lights) и дневни LED светлини. Особено ключова роля за аеродинамиката играе системата от спойлери. Моделът е оборудван с фиксиран покривен спойлер, странични спойлери на кабината и със странични спойлери на шасито, а осевото натоварване се наблюдава от компютър.

Двигателят е изключително мощен – Paccar МХ -13, 340 kW/460 к.с., а 12-степенната автоматична скоростна кутия осигурява гъвкавост и оптимален разход на гориво.

Вътре в кабината дизайнът е като „по поръчка“ – с алуминиево табло, шофьорска седалка Comfort Air, климатроник, печка, 42-литров хладилник. Впечатляваща е телематична система DAF Connect. Цялата информация за действителното местоположение, разхода на гориво, скоростта, пробега и други е достъпна онлайн. По този начин може оптимално да се планират времето и маршрута на превозните средства, както и да се следи ефективността на управление от страна на шофьора и състоянието на автомобила.

Друга, много важна технология за редуциране на разхода на гориво, е Predictive Cruise Control – GPS базирана система с автоматична намеса върху силовия тракт с цел движение с максимална икономия на горивo. В зависимост от релефа, системата задава най-икономичната скорост на движение на най-висока възможна предавка за най-дълго време с последващо решение, кога да се подаде/отнеме газта и/или смени предавката. Системата може да презададе временно нови параметри на стандартно избраната скорост от водача на основния Cruise Control, да промени начина на смяна на предавки на основния режим на управлениe на ASTronic или да включи режим Eco Roll; GPS информацията се предава в реално време от сателит, като информацията е за всеки 4км разстояние напред.

Сред другите улеснения за водача са адаптивен автопилот (ACC), сигнализация при напускане на лентите (LDWS), активна аварийна спирачна система (AEBS). Мислите, че това е всичко? Вижте допълнителното оборудване за облекчена работа при зимни условия. Това е ново поколение автомобил, в който оборудването е програмирано да поддържа камионите оптимално икономични, стабилни и сигурни на пътя.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин