Ще глобява ли Столична община пътните нарушители?

2510
2022

Служители на Столична община и на другите общини в страната да имат право да глобяват шофьорите за три вида нарушения– превишена скорост, преминаване на червено и навлизане в забранена посока за движение, а парите от глобите да остават в бюджета на града. Това предвиждат законови промени, които ще бъдат предложени от управляващата в София коалиция ГЕРБ-СДС. Новите текстове бяха представени от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и от зам-шефа на транспортната комисия Зафир Зарков, и двамата от ГЕРБ, както и от Прошко Прошков от СДС. За установяване на нарушенията ще се използва мрежата от общински камери, които са над 600. Георгиев поясни, че в случай, че предложенията бъдат приети в Народното събрание, в Столична община ще се създаде ново звено, чийто служители ще връчват глобите електронно. Той коментира, че в София КАТ разполагат със само 15 патрулни коли, които били крайно недостатъчни за двумилионното население на столицата. 

Управляващите в София предлагат още десет мерки за подобряване на пътната безопасност в града. Някои от тях бяха предлагани и гласувани и в предишни години, като реализацията им бе изпълнена по доста спорен начин от градската администрация. 

Като друга мярка за повишаване на пътната безопасност се предвижда закупуването на десет радарни табла, които да отчитат и показват скоростта на движение на преминаващите коли от разстояние до 200 метра.

Освен това Столична община е решила да възстанови решетъчните мантинели на места, където те са били премахнати и да монтира нови на натоварени булеварди и кръстовища.
Общинарите са измислили още да провеждат информационна кампания за пътна безопасност, като разработят и мобилно приложение за ученици и като обособят през лятото демонстрационна зона в Борисовата градина. Ще се подобрява и квалификацията на младите шофьори, включително и чрез практическо обучение на специално подготвен полигон.

През последните няколко години се наблюдава тенденция населението на София да става все по-моторизирано.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин