Lada e-Largus – руският електромобил с позната външност

1008
2022

Руският автомобилен производител Lada смята да пусне на пазара през следващите години електромобил. Каросерията ни изглежда доста позната!

Руски електромобил с позната външност: Lada e-Largus е „одрала кожата” на Dacia Logan MCV – има обаче ново задвижване. Тъй като в момента освен притежаващата конвенционално задвижване Lada Largus съществува и електрически прототип, за който не са известни много детайли.

Възможно е обаче, електрическата мобилност да е стъпката на Lada  за избягване на западните санкции. АвтоВАЗ, собственикът на Лада, е засегнат от икономическите санкции вследствие на военните действия в Украйна. Заради тези санкции Русия отново разреши норма за вредни емисии Евро 1 и произвежда автомобили без въздушни възглавници, ABS и ESP – какъвто е случаят при Lada Granta.

Lada e-Largus в пътническа и лекотоварна версия

Електрическата Lada ще се предлага не само в пътническа версия (с пет или седем места), но и в лекотоварна. Електромоторът ще бъде разположен на предната ос, така че e-Largus ще е с предно задвижване, а батериите ще бъдат разположени в пода на електромобила.

Пазарният старт вероятно ще е през 2024 г.

Позната ни е не само външността, но и платформата на Largus: на B0-платформата е базиран и Dacia Duster.

Lada възнамерява да пусне през 2023 г. няколко прототипа. Вероятният официален пазарен старт на Lada e-Largus ще е през 2024 г. – както изглежда в момента едва ли в Европа, по-скоро само в Русия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин