Infiniti пуска двигател с променлива степен на сгъстяване

Първият сериен мотор с променлива степен на сгъстяване ще отпразнува световния си дебют на изложението в Париж

1508
2016

Автомобилните инженери от десетилетия се опитват да създадат читава технология за променлива степен на сгъстяване – защото константната степен на сгъстяване не може да покрие богатия диапазон от оперативни изисквания на един двигател. Тенденцията към създаване на по-малки по обем мотори с турбо създава сериозни предизвикателства пред конструкторите. При ниско натоварване, когато от турбото в общи линии няма нужда, този тип двигатели са по-малко ефикасни от еквивалентите си без свръхпълнене заради ниската степен на сгъстяване, която турбото изисква. Ето защо когато ти трябва повече мощност, изразходваш повече гориво.

При двигателите с турбо (а и с механичен компресор) степента на сгъстяване е по-ниска, за да бъдат предотвратени детонации. Когато в цилиндъра влезе повече въздух и бъде смесен с гориво, има по-голяма опасност от детонации. Намаляването на степента на сгъстяване елиминира проблема с детонационното горене, но и прави работата на мотора по-малко ефективна. От Infiniti обещават най-доброто от „два свята“ със степен на сгъстяване, варираща от 8:1 (за нуждите на турбото) до 14:1 (за икономия на гориво).

При VC-T мотовилките не са свързани директно към коляновия вал. Infiniti добавя “люлеещо се рамо“ с лагери в двата края. От едната страна е свързано буталото, от другата страна е рамо, свързано с актуатор. Taка във всеки момент буталата се движат нагоре-надолу в зависимост от положението на коляновия вал. Рамото на актуатора обаче сменя ъгъла на рамото, свързано с долната част на коляновия вал. Така буталото продължава да се движи по същия начин в отделния такт, но удължава и намалява хода си. С действието си актуаторът или „пуска“ буталото да стига до по-висока горна мъртва точка, което осигурява по-висока степен на сгъстяване, или го задържа, за да бъде степента на сгъстяване по-ниска. Допълнителен бонус на системата е, че тя елиминира нуждата от балансиращ вал.

VC-T разполага и с електронна система за контрол на фазите на газоразпределение при всмукателните клапани, за да работи по цикъла на Аткинсън за още по-голяма ефективност. При изпускателните контролът се извършва с актуатор, работещ спрямо налягането на маслото. Сред другите иновативни решения са интегриран в цилиндровата глава изпускателен колектор, електронен контрол на уейстгейта и регулируема маслена помпа. В Париж ще бъде представен 2-литров 4-цилиндров турбоагрегат, използващ новата технология.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин