Hot-Rod Made in Bulgaria


3
авг.
2021

Най-екзотичният и самобитен производител на автомобили в България е Кирил Николаев от хасковското село Сусам. Неговите творби на тема “хот-род” нямат аналог, не само у нас, но и в повечето съседни страни. Изходната база, от която започва всеки от новите си проекти, понякога е почти символична – старо шаси или някакви почти неизползваеми метални фрагменти, които стават само за скрап. Всичко останало е плод на много труд, вдъхновение и солиден финансов ресурс. У нас има и други ентусиасти, които експериментират в тази сфера, но Кирил е единственият от тях, който е завършил Художествена академия и това винаги ще бъде неговото основно предимство.

Фирмата му “Спорт профи” е основана още през 1990 г. и през годините се наложи като безспорен лидер не само в създаването на уникати с ретро-дизайн и мощни двигатели, но и в производството на надеждни всъдеходи с не по-малко впечатляващ външен вид, както, разбира се, и в прецизната реставрация на класически автомобили. Първият му завършен проект беше високопроходима машина, базирана на шаси от камион ГАЗ-66, който с чувство за хумор беше наречен “Сусамер” (от с. Сусам и Hammer). В същия остроумен стил е кръстена и работилницата му – САЗ или “Сусамски автомобилни заводи”.

Проектите на Кирил без преувеличение могат да се нарекат произведения на изкуството, защото са плод на професионален художествен замисъл, винаги се изработват само в един екземпляр, което ги прави истински уникати, и най-важното – отговарят напълно на желанието на клиента и неговите автомобилни фантазии. Безспорно потвърждение за високата стойност на продукцията му са многобройните награди, спечелени от негови автомобили, не само у нас, но и на редица международни срещи на ретро-любители.

Сред първите завършени образци на хот-род преработки на САЗ са два автомобила, базирани на Mercedes-Benz, които са добре познати на широката публика. Единият от тях – 280S кабриолет от 1936 г., понастоящем е собственост на варненския колекционер Николай Колев – Бижуто. Автомобилът е оборудван със съвременен 6-цилиндров двигател от 200 к.с., а максималната му скорост достига над 200 км/ч.

Освен един от най-добрите майстори на хот-род и оф-роуд автомобили, Кирил Николаев е и почетен председател на Ретро клуба в Хасково. Колекцията му включва не само преработки, но и много редки и напълно автентични исторически автомобили, като например Mercedes-Benz 220 SE купе, произведен през 1956 година, от който има само 700 броя в света. Синът му Николай е неговата дясна ръка в производствения процес.

Още по темата