Hanomag 2/10 PS Kommisbrot: Smart-ът на 20-те години

Народът гладува, народът танцува. Демокрацията бавно си пробива път в Германия – тя е нещо напълно напълно непознато. Поне толкова необичаен е и Hanomag Kommisbrot, който реално е първият (народен) автомобил.

2301
2017

В Германия вече не управлява кайзер, в Германия цари гладът. На власт желаят да дойдат други: Първо Кап, а по-късно и Хитлер правят опити за преврат, които се провалят. Въпреки това дясно-екстремистките офицери успяват да убият финансовия министър Матиас Ерцбергер и външния министър Валтер Ратенау. Хаосът е твърде необятен за полицията. Тя безуспешно се опитва да контролира натоварения трафик в Берлин. Освен това охранява и картофените ниви. Гладът! Една марка струва само 20 пфенига, а скоро вече няма никаква стойност. Хиперинфлацията катапултира цените до небето: през 1923 година един работник печели три билиона (3000 милиарда) марки на ден, които стигат само за 6 хляба.

Дори и логото напомня за пухкавите форми на каросерията. Малката двуместна кола е първият автомобил, произведен от Hanomag.

Стигат и за няколко „тухлички” Kommisbrot – обикновен траен сух войнишки хляб. Той е омесен с дървени стърготини, защото истинското брашно е скъпо и дефицитно.

Още по-голяма рядкост е Kommisbrot на Hanomag. Такова име дава народът на малкия автомобил. Заводското му означение е 2/10 PS – а това е толкова скучно. А в средата на 20-те години никой не иска да е скучен: колкото лудешки се стреля на политическата сцена, толкова диво и фриволно танцуват кабаретните актриси. След тях Жозефина Бекер, черна и гола с изключение на една препаска на кръста. В края на десетилетието филмите вече са „говорещи”. Но кой има собствен автомобил?

Само богатите. Но това трябва да се промени – така смята Фиделис Бьомер. През 1923 година той сътворява „народен” автомобил: без стъпенките отстрани, но за сметка на това с по-просторен интериор. Без внушителните изпъкнали калници, гумите са скрити под ламарините. Независимо окачване отпред, но без диференциал. Всичко е съвсем простичко, много модерно, но въпреки това е ужасно трудно за производство от дребния предприемач Бьомер.

Кокпитът е доста скромен. Спокойните линии, липсата на всякакви орнаменти или украшения наподобява Bauhaus-изкуството на ония години. Между другото, Kommisbrot има врата само отляво – за по-голяма стабилност. Но и тя е напълно достатъчна.

Тогава на помощ се притичва гигантът Hanomag. През 1924 г. Hannoversche Maschinenbau AG, натрупало пари с локомотиви, парни котли, двигатели и влекачи, купува революционната идея на Бьомер за народен автомобил. Революционно е и производството. Защото Hanomag сглобява Kommisbrot на конвейер, за да може да постигне изгодна цена. Автомобил за всеки. Но 2650 райхсмарки са много пари за открит двуместен автомобил, твърде много пари. Като лимузина струва дори 3200 райхсмарки.

Всичко изглежда много опростено. Но не е съвсем така: защото пилотът на Kommisbrot може дори да променя предварението на запалването по време на шофиране.

Революционен, тесен и скъп – Smart-ът на ранните години? Предлага място за двама, задноразположен двигател с работен обем 500 куб. см и мощност 10 к.с. Които се подават към дясното задно колело с верига. Водачът седи отдясно, а над него е небето. Там през 1927 г. се подвизава Чарлс Линдберг. Първият човек, прелетял над Атлантическия океан, полетът продължава 33 часа. Това го превръща в световна звезда. Тия пилоти са голяма работа. Голяма работа са и автомобилите. През 1927 година състезателни Kommisbrot смело се надбягват по Нюрбургринг пред очите на половин милион зрители. Същите виждат и как Рудолф Карачиола печели първото място на същата писта. Но не с Kommisbrot, а с Mercedes Type S.

Мощността се подава към задната ос с верига. Това е евтино и надеждно решение.

Hanomag намалява цените и предлага изплащане на вноски. Малкият циклоп намира близо 17 000 купувачи. Но конвенционалните малки автомобили като Dixi имат по-голям пазарен успех. Народът се шегува, но е и леко влюбен. Когато пътуващите търговци заменят мотоциклета с малкия Kommisbrot, останалите се шегуват: „Малко ламарина, една кутия боя – и си имате Hanomag”. Защото германците винаги са били завистливи, дори и в онези луди времена.

Много подреден моторен отсек за задноразположения двигател с мощност 10 к.с. Половин литър работен обем, максимална скорост 60 км/ч.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин