Hummer H1: нашата класика на деня

1408
2019

Със своите размери, впечатляваща визия и респектиращ дизелов V8-звук Hummer H1 завинаги ще си остане автомобил, който привлича погледите. 4х4-иконата започва своята кариера като 4-колесно бойно средство на американската армия, но впоследствие се превръща в холивудска звезда. Въпреки това първото поколение Hummer проявява някои слабости.

Въпреки че Н1 е невероятно широк, заради централния тунел (който скрива трансмисията, кардана и диференциалите) вътре е тясно.

Според слуховете разработката на цивилния Н1 се дължи на Арнолд Шварценегер. Екшън звездата толкова се въодушевява от военната модификация, че си купува екземпляр от нея и поръчва на компанията AM General да му добави комфортни екстри. Така през 1992 се повява HMMWV без униформа – със същата брутална визия, но и с глезотийки като климатик, CD-плейър, 12-волтова електрическа система и кожен салон. Заводски се предлагат дизели с работен обем от 6,2 до 6,8 литра и мощност 150-300 к.с., както и бензинов мотор, Smallblock V8 на Chevrolet с 200 к.с. Сред основните силни страни на „американеца“ са неговите качества извън пътя –благодарение на клиренс от 41 см и възможност за преодоляване на вода с дълбочина 76 см. Н1 може да се катери върху препяствия, високи 56 см. Отпред ъгълът му на атака е 72 градуса, а отзад – 37,5. Колосът разполага със система за контрол на налягането в гумите, която позволява на водача да спада или напомпва гумите по всяко време.Корав за всякакви задачи

Американската армия „назначава“ военната версия на Н1 през 1985. Т.нар. HMMWV наследява голям брой предшественици и предлага всичко необходимо накуп. НMMWV (съкращението идва High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – високопроходимо колесно превозно средство) може да минава по военните мостове за камиони, както и да бъде пускано от самолети. Съществуват различни модификации – като версия с четири места и гюрук, пикап, линейка – всички те са с възможност за лесен ремонт дори от механик с базови познания. Иначе водачът няма нужда от специални умения зад волана – наричаният от американските войници Humvee офроудър се кара лесно почти като Golf автоматик – стига да не се опитате да го вкарате в някоя тясна уличка. Все пак широчината от 2,2 м не е особено подходяща за европейските пътища… Както и разходът – между 16 и 20 л. Вижте обявите за употребявани Hummer H1 в нашата онлайн борса.Hummer H1 е лансиран като 4-колесно бойно средство на американската армия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин