Произведоха последния VW Phaeton

2103
2016

Крайъгълен камък или провал? Мненията за VW Phaeton са доста противоположни. Несъмнено луксозната лимузина бе шедьовър по отношение на техниката си, но във финансова гледна точна не донесе успех за концерна. Доказва го и номерът на последния Phaeton, напуснал завода в Дрезден: 84 235. Тоест, за 14 производствени години са произвеждани по 6000 автомобила Phaeton годишно.

Последният Phaeton с оборудван с 4,2-литров V8 агрегат със 335 к.с. и двойно задвижване. Най-внушителният модел на VW стартира през 2002 г. доста помпозно: на откриването на завода в Дрезден присъстваше и тогавашният федерален канцлер Герхард Шрьодер, който си тръгна с една лимузина. Това обаче не помогна на модела – дизайнът му не бе впечатляващ и мнозина го оприличаваха на голям Passat. VW се надяваше на клиенти, които предпочитат сдържания лукс, но в сегмента на Phaeton се харесва точно обратното.

Идеята за Phaeton ще продължи да е жива в Китай: там се продава дългият 5,05 метра Phideon. А в Европа? Говори се за електрически Phaeton от 2018 г., но засега не сигурно, че такъв модел ще се появи. В завода в Дрезден ще продължат да работят около 100 служителя, а другите 400 ще бъдат изпратени в други заводи на марката. Фабриката на Phaeton ще продължи да се използва от концерна.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин