Изключително силна година и 26-а титла за Мартин Чой

3010
2020

В една необикновено трудна и пълна с изненади година, най-добрият български състезател по мотоциклетизъм на писта – Мартин Чой, успя отново да докаже, че независимо от обстоятелствата, изкачването на най-високото стъпало е възможно, ако си фокусиран изцяло върху целите си. След провеждането на финалния кръг от BMU European Road Racing Championship 2020 по-рано този месец, подкрепяният от ЕКО България пилот, завърши състезателната си програма, грабвайки титлата на България и BMU европейски шампионат по мотоциклетизъм на писта. Това е рекордното 26-о отличие за феномена на две колела и е изключително ценно за него, тъй като всичко се случи на любимата му писта на летищен комплекс Долна Митрополия.   

„Изключително много обичам този спорт, затова във всяко състезание се стремя към победа. Да спечеля 26-а титла и да бъда за пореден път първи в българския и BMU европейския шампионат ме кара да се чувствам изключително щастлив и най-вече доволен, че целият ми труд, хъс и упоритост дадоха отново резултат. Но нямаше да постигна всичко това без помощта на отдадения ми екип и подкрепата на всичките ми дългогодишни партньори и най-вече ЕКО България“, сподели Чой.

Тази година, българският феномен на мотопистата участва и за пети пореден път в легендарното състезание „24 часа на Льо Ман“, постигайки невероятен успех. Отборът му се класира на престижното 12-о място в най-тежката надпревара за издръжливост, след общо 741 обиколки. Това постижение означава много за Чой, най-вече защото за пореден път успя да представи достойно страната ни на световно ниво. „Това, че заради теб българският химн звучи по време на такова състезание е достатъчно силен стимул за добро представяне. Нищо, че по трибуните нямаше зрители заради предпазните мерки. Всъщност, започне ли състезанието, не мислиш за нищо. Влизаш „в тунела“ и се стремиш да си колкото се може по-бърз, да не допуснеш грешки“, разказа шампионът.

След успешното си представяне в „24 часа на Льо Ман“ Мартин Чой получи специална покана да кара с пълна програма в световния шампионат за издръжливост през следващата година. Подкрепяният от ЕКО България състезател ще бъде отново част от екипа ENERGIE ENDURANCE 91 и е сред малцината, които получават подобен шанс. Догодина през април и ако обстановката го позволи, той ще се бори отново на пистата на Льо Ман и то за шести пореден път.  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин