Mercedes-Maybach G 650 Landaulet: с Maybach на офроуд

Mercedes-Maybach G 650 Landaulet разполага с V12-мотор с 630 к.с., екстремни способности за движение извън пътя и лукс в излишък. AUTO BILD тества колоса!

1302
2017

Mercedes представи „за изпроводяк“ на актуалния G-клас върхова версия на модела. Преди през 2018 г. да се появи наследникът, офроуд легендата беше „коронована“ като Maybach: G 650 Landaulet сякаш идва от друг свят.

Досега подобен Landaulet никога не е правен – както и подобен всъдеход, поне не серийно. Mercedes ще пусне малка серия от едва 99 бройки, които ще предлагат лукс в излишък. 6-литров V12 Biturbo, 630 к.с. и 1000 Нм максимален въртящ момент – всичко това звучи повече от впечатляващо… но го предлага и актуалният AMG G 65. Срещу 1 млн. лева Landaulet ще получи техниката на G 500 4×42… и много повече. Защото детайли като редукторните мостове, адаптивните амортисьори или увеличението на следата с 25 см са точно толкова атрактивни, колкото и „добавените“ 60 см при междуосието, комплексното оборудване на Maybach зад разделителното стъкло или мекият покрив, който само за 30 сек открива гледката към небето за пътниците отзад.

Наред с Mercedes-Maybach S 500 и S 600, както и с луксозното Cabrio S 650 G 650 e третият актуален модел с бранда Maybach.

Първият Landaulet за офроуд

„В лицето на този автомобил направихме нещо уникално, като комбинирахме офроудър и Landaulet“, казва Йън Джеймс, отговорен за маркетинга и продуктовия мениджмънт на G-моделите на Mercedes. Landaulet-ите по принцип са много рядки автомобили, в чиято задна част е монтиран сгъваем покрив. Подобни превозни средства имат дългогодишни традиции при Daimler като „превозвачи“ на високопоставени особи. Легенди като Mercedes 300d (1960), грандиозния 600 Pullman от 1964 г. (какъвто има и в гаража на НСО) или сравнително новия Maybach 62 от 2008 г. ще могат да изминат само по няколко метра на пресечен терен. Но не и Mercedes-Maybach G 650 Landaulet, който е създаден да превзема терените извън асфалта.

Офроуд-оборудването на G 500 4x42

 За тази цел са поставени редукторните мостове, които познаваме от „чудовището“ G 500 4×42 – те дават възможност на великана с тегло 3,3 тона да се придвижва почти навсякъде със своите гуми в размер 325/55 R 22. По-сензационни от когато и да било са пригодността за офроуд и луксът за пътниците отпред – но „най-глезещи“, съвсем очаквано, са седалките отзад.

Двигателят е като при Mercedes-AMG G 65 – с работен обем 6 л, два турбокомпресора и 630 к.с.

Посредством електрически подвижни стъпенки пасажерите се качват в нещо като хол на колела, който не може да бъде сравнен с нищо друго. Грандиозните седалки с функция за легнало положение са ни познати от лимузината на Maybach. Когато човек отиде на фотосафари в джунглата или тръгне на разходка из дюните, трябва за максимално удоволстие да свали (електрически) покрива зад разделителното стъкло. „Гюрукът е от G-клас Cabrio”, казва отговорният за развитието на линията G-клас д-р Гунар Гютенке, „освен това ние имаме удължено до 3,43 м междуосие“. За пътниците отзад сме предвидили седалки с масажна функция, отделна климатизация и развлекателната система на актуалния S-клас“. Oтзад арматурното табло е „дублирано“ за естетичен външен вид, поставени са дръжки и отделения за вещи като при стандартния G. Посредством бутоните, с които по принцип се управляват блокажите, сега се контролират вътрешното осветление и гюрукът.

С бутоните на това място отпред се управляват блокажите, а отзад – интериорното осветление и електрическият гюрук.

Автомобил за шейхове

Когато най-ексклузивната G-класа на всички времена потегли и човек се разположи върху луксозните „кресла“, сякаш не е на този свят. С натискане на бутон седалката ви достига до почти легнало положение. В зависимост от индивидуалното желание тя може да се загрее, охлади или да ви предложи масаж. Като с магическа пръчка Landaulet минава дори и през най-сериозните офроуд препятствия и ви доближава максимално до природата, докато шофьорът (естествено, на заплата) търси най-лесния начин за преминаване. Камънаци, дълбоки водоеми или пясъчни дюни – нищо не плаши този Maybach. Ето защо не е изненада, че много от клиентите на модела (на пазара от есента) идват от ОАЕ.

Mercedes-Maybach G 650 е лимитиран до 99 броя

Въпреки сериозната си моторизация (V12, 630 к.с., 1000 Нм при 2300 об/мин) колосът не е за магистралите. На 180 км/ч скоростта е електронно ограничена, но в купето при отворен покрив е толкова ветровито, че няма да имате и желание за повече. Който иска нещо различно от четирите цвята за каросерията (черно, синьо, бяло и сиво) или от трите за покрива (черно, кафяво и бежово), трябва да се обърне към ателието за индивидуални проекти. „А там можем да направим всичко“, казва Гютенке.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин