Mercedes готви нови двигатели

3110
2016

Mercedes започва двигателна офанзива. Изцяло ново семейство мотори застава на старта: то започва с 4-цилиндров дизел (на пазара от началото на 2016 г.), минава през 4-цилиндров бензинов агрегат, редови „шестак“ на дизел или на бензин и завършва с V8 Biturbo.

Преди 15 години много хора се натъжиха – защото еднаквите компоненти и стратегията на производство наложиха „прехода“ към V6 – тогава Daimler разработи ново поколение V6- и V8-мотори. „Половината от инженерите по двигателите се натъжиха много, когато трябваше да заменим редовия „шестак“ с V6”, спомня си служител на Daimler. „Сега историята се обръща.“

По ирония на съдбата, и днес причините за „ренесанса“ на редовия 6-цилиндров агрегат са същите – въвеждането на еднакви компоненти и продуктова стратегия, която изисква максимално „доближаване“ на 4- и 6-цилиндровите мотори. При Daimler 2-литровите 4-цилиндрови агрегати и 3-литровите „шестаци“ на дизел и на бензин ще бъдат много близки: бензиновите мотори ще бъдат с означението М264 (4 цил.) и М256 (6 цил.); дизелите ще се казват ОМ654 (4 цил.) и ОМ656 (6 цил.). ОМ по традиция означава Oel Motor (от германско наименование за дизел). Разработката на V8 е поверена изцяло на AMG.

Шестте цилиндъра (тук при дизел) отново ще бъдат в редица.

Шестте цилиндъра (тук при дизел) отново ще бъдат в редица.

Повишение на мощността при бензиновите агрегати

4-цилиндровият бензинов M264 е единственият от новите агрегати, базиран частично на предшественика си М274. Презентираният от Daimler експонат за 48-волтова мрежа и задвижван с ремък стартер-генератор е „напомпан“ до около 272 к.с. За спокойната работа се грижат два балансиращи вала. Естествено, ще има и по-маломощни версии. Daimler предвижда и версия за напречен монтаж (М260) – както и 1,6-литрово изпълнение, за което балансиращите валове могат да отпаднат.

Не по-малко въодушевяващ е изцяло новият 6-цилиндров бензинов М256, който също е представен в много потентна версия – 3-литровият „шестак“ генерира 300 кВт (408 к.с.) благодарение на голям турбокомпресор, задвижван от отработените газове, и на електрическо турбо от Borg Warner, което трябва да „скрие“ турбодупката при ниски обороти. Периферните агрегати на М256 работят с 48-волтова електрическа мрежа, в която са интегрирани стартер-генератор с Boost-функция и периферни агрегати, задвижвани не ремъчно, а електрически. По този начин се намалява дължината, необходима за вграждане на двигателя. Моторът ще дебютира с фейслифта на S-клас през 2017 г. и ще звучи по-нежно от актуалния „шестак“.

Новите дизели

Компактният 4-цилиндров дизел ОМ654 наскоро влезе в производство и вече може да бъде поръчан за Е-клас. Той е значително по-добър по отношение на спокойната работа и на вредните емисии от познатия ОМ651. В първата си версия на мощност новият мотор генерира 195 к.с. (143 кВт).

След 4-цилиндровия дизел ще дойде и нов бензинов мотор.

След 4-цилиндровия дизел ще дойде и нов бензинов мотор.

V8 остава актуален

Черешката на „тортата“ е представен от Mercedes-AMG 4-литров V8, който ще бъде поставян с различна мощност в G-клас и някои AMG-изпълнения. В бъдеще агрегатът ще разполага с изключване на цилиндрите – но системата няма да спира една „банка“ цилиндри, а втори, трети, пети и осми цилиндър. Така при ниско и средно натоварване V8 ще се превърне във V4 – и акустичното му присъствие ще бъде практически непроменено. От Daimler обещават да не загърбват V8- и V12-моторите, а да ги доусъвършенстват.

Обновяването на двигателите на Mercedes излиза на компанията около три милиарда евро. А това е ясен сигнал, че германците не отписват конвенционалния двигател с вътрешно горене. Защото този тип мотор все още е пред електрическото задвижване по отношение на цена, пробег и инфраструктура за зареждане.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин