Най-странните класики на всички времена: Peel P50

2302
2022

Автомобилната индустрия е пуснала голям брой странни модели, не на последно място за три колела, огромни спойлери или абсурдни способности. Представяме ви класация на 15-те най-странни класики!

Чепати концепции, абсурден дизайн и автомобили-експерименти са част от сцената на олдтаймерите. Много от колите са произведени вследствие на странни изисквания като специални данъчни правила – като например Reliant Robin или Minicar Peel P50. Или пък залитат в екстремното като пионерът сред SUV-овете Lamborghini LM002 или чудовището по отношение на спойлерите Plymouth Superbird.

Списъкът от тези 15 шантави класики не означава, че трябва да имате в гаража си някой от тези модели, но все пак е хубаво да знаете, че те съществуват. Има такъв странен живот извън мейнстрийма!

Като състезание за комикси

Така е създаден Stutz Blackhawk – колата сякаш е резултат от такава надпревара: „Нарисувай автомобил, който изглежда като карикатура на американски модел – колкото по-налудничав, толкова по-добре!“ И всичко по този модел е прекалено.

Или пък Bristol Blenheim. Автомобилът Coupé с четири врати на британския производител Bristol е преди всичко рядко срещан. За около 15 години (до 2008 г.) са произведени между 100 и 300 Blenheim-а. Тоест, не се знае дори и точната бройка. Bristol отнася тайната в гроба: фирмата фалира през 2011 г.

Всъщност всички 15 автомобила от класацията ни са екстремни – и най-вече шантави!

Peel P50

Прекалено тесен, прекалено шумен, прекалено горещ, прекалено спънат: едва ли може да има по-шантав автомобил на света. Произвежданият от 1961 до 1963 г. на остров Ман от стъклофазер-карбон Peel P50 е дълъг 1,35 метра и тежи 62 килограма. Разполагащият с 4,2 к.с. 50-кубиксантиметров 2-тактов мотор е разположен директно до водача, като именно поради това на него му е адски горещо и шумно. Автомобилът няма задна скорост – вместо това има дръжка отзад: шофьорът слиза всеки път, когато трябва да обърне колата си. Като просто я изтегли или повдигне.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин