Състезателен камион с 1080 к.с. и 4700 Нм за 1,5 млн. евро дойде в България

Болидът от тежка категория MKR Renault Sherpa е най-скъпият експонат на Truck Expo 2017


1
юни
2017

Състезателният супер камион MKR Renault Sherpa се превърна в сензацията на изложението Truck Expo 2017, което се провежда от 1 до 3 юни на пистата в Лесново. Само преди месец болидът триумфира в едно от най-престижните рали състезания – Morocco Desert Challenge. Той е един от най-успешните в света в момента, като спечели и етапни победи в последното издание на рали „Дакар“ и прави още по-сериозна заявка за следващия сезон.

Renault CBH (Sherpa) 2016 Dakar edition е разработен на базата на Renault CBH 4×4 с кабина CBH 871. Зад него стои ситуираният в Чехия екип на MKR Technologies с главен конструктор германецът Марио Крес, който работи в тясно сътрудничество с топ инженерите на Renault Trucks. Двигателят Renault DXI13 търпи редица модификации, има работен обем от 12,8 л, 6 цилиндъра, мощност от 1080 к.с. с въртящ момент 4700 Нм и двустепенна турбосистема с максимално налягане от 5,2 бара. Максималната скорост е с ограничение от 140 км/ч – по-висока би била опасна с оглед на високите гуми. Камионът е оборудван с предна и задна ос AxleTech International и спирачки Meritor. Теглото му е 9,2 тона.

Днес MKR Renault Sherpa показа възможностите на своите 1080 к.с. на пистата в Лесново. Пилот на камиона бе българинът Петър Стойнев, който години наред е бил част от екипа на MKR Technologies. Освен най-мощният, MKR Renault Sherpa е и най-ценният експонат на международното изложение. С всички направени подобрения и тунинг стойността на болида от тежка категория надхвърля 1,5 млн. евро, като само комплектът амортисьори се оценява на 100 хил. евро, още по-скъпа е секвенциалната 8-степенна скоростна кутия.

Отборът на MKR Technologies залага и на още един модел на Renault Trucks – Renault K520 4×4. Този рали камион също записа топ представяне на Рали Мароко 2017, като завоюва сребърния медал. На щанда на Renault Trucks на изложението в Лесново посетителите могат да видят и серийните камиони от гама К за строителство и транспортни задачи извън пътя, които са в основата на състезателната машина. Те ще могат да тестват и възможностите на Renault T – Камион на годината 2015.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин