Chevrolet Silverado 5.3 V8: пикап за всякакви случаи

Развиващият 355 к.с. 5,3-литров V8 е най-предпочитаният двигател за Chevrolet Silverado. AUTO BILD изпробва американския пикап

2407
2016

Между Бостън и Сан Диего нищо не се продава по-добре от мощните пикапи, които в Страната на неограничените възможности се наричат просто Trucks. След като наскоро Ford пусна алуминиевия си F-150 на пазара, Chervolet, в ролята на вечния втори в сегмента, отвърна на удара с новия Silverado.

Chevrolet-Silverado-5-3-V8-4WD-2016-im-Test-Fahrbericht-1200x800-dece49ba6ea28b8dМашината изглежда много добре с могъщата си предница с много хром и LED-светлини. Дори луксозни лимузини и разни SUV-ове от висок клас до пикапа с папийонка изглеждат като втори деца в семейството, които трябва да носят старите дрехи на батковците или каките си. При Silverado клиентите имат възможност не само да селектират различни моторизации, но и да избират в какъв формат да бъде кабината на колата – Single, Crew или Double. Обикновено най-късият вариант се използва само за служебни автомобили, при които купувачите се нуждаят от възможно най-голямо товарно пространство.

За обикновени хора най-добро решение, комбиниращо комфорт и достатъчна практичност за свободното време, остава двойната кабина. Мястото отзад в дългия 5,84 м Chevrolet Silverado всъщност не е чак толкова голямо, колкото отпред – но въпреки това за европейските разбирания и на втория ред може да се пътува удобно, дори с оглед на доста изправените облегалки на задните седалки – благодарение на междуосието от 3,64 м. С две движения на ръката долната част на задната седалка може да бъде сгъната в съотношение 40:20:40 и така да се отвори място за товари в купето. По този начин в кабината можете да поставите много куфари или чанти, докато мотоциклетите, сърфовете или ATV-тата ви чакат в товарния отсек.

Chevrolet-Silverado-5-3-V8-4WD-2016-im-Test-Fahrbericht-1200x800-67b5575698cc027dМного отделения за вещи, удобни седалки: Silverado е невероятно комфортен

И на двете предни кресла комфортът е върхов – след първите няколко мили веднага разбирате защо от десетилетия наред американците залагат най-много на Full Size Trucks. Шестте кръгли уреда на арматурното табло обаче ни идват малко в повече, а качеството на изработка на интериора не е на премиум ниво. Новият Chevy обаче демонстрира по прекрасен начин, че Silverado е нещо много повече от „товарач”. Отделенията за вещи са безброй, разполагате с поставки за чаши, възможност за безжично зареждане на мобилни телефони, както и с цели 4 USB-входа, допълнителни запалки и изводи за ток. По отношение на функционалността никой няма да остане разочарован.

Същото важи и за задвижването. Вместо базовия 4,3-литров V6 с 285 „коня” повечето клиенти предпочитат 5,3-литровия V8 c 4×4, който развива 261 кВт/355 к.с. и максимален въртящ момент 519 Нм при 4100 об/мин. Серийният 6-степенен автоматик работи достатъчно пъргаво – така че няма никакъв проблем клиентите да си спестят надценката за трансмисията с 8 предавки, запазена за топнивото LTP. Въпреки сериозното тегло от 2,4 тона атмосферният „осмак” под капака разполага с достатъчно мощност във всяка ситуация. Дори без намеса на някоя тунинг компания звукът на агрегата е божествен – направо ти се иска да свалиш и четирите прозроеца, за да се наслаждваш на невероятния „саунд”. При това „американецът” може да натовари до 1,1 тона и да тегли ремарке с тегло до 1 тон – още въпроси? Ако за някого и това не е достатъчно, съществува и възможността за избор на топверсия с 6,2-литров V8. За нас обаче 5,3 V8 4WD е достатъчно добър. Системата за изключване на цилиндрите помага особено много за сваляне на разхода на дълъг път. Chevrolet обещава разход от едва 12,6 л на 100 км – прилично постижение за подобен колос.

Chevrolet-Silverado-5-3-V8-4WD-2016-im-Test-Fahrbericht-1200x800-37b308a16a5f4f6dПод шикозната външност се крие „работно добиче”

По отношение на окачването обаче Chevrolet Silverado няма как да се крие, че е „работно добиче” – стабилно тропане се чува от цялата каросерия при преминаване през неравности. Опционалните 20-цолови джанти наистина изглеждат невероятно, но възпрепятстват комфорта. Поне сервоуправлението гарантира приличен контрол над автомобила, а люшкането на каросерията е в разумни граници. Пикап като Silverado наистина предлага много – но не и всичко. Същото важи и за спирачките, които бързо загряват.

Много екстри в Texas Edition

В техническо отношение Silverado никога не е бил на толкова високо ниво – и може смело да се изправи срещу бестселъра Ford F-150. Струващата 47 035 евро Texas Edition предлага екстри като LED-фарове, WLAN, OnStar Concierge Service, полирани 20-цолови джанти, камера за движение на заден ход, отопление на седалките, хромирани стъпенки, автоматичен климатик, навигационна система и др. Срещу доплащане могат да бъдат поръчани полезни системи за сигурност като асистент за следене на лентата, система за автоматично паркиране, автоматични дълги светлини и предупреждение срещу сблъсък.

Технически данни на Chevrolet Silverado 5.3 V8 4WD Double Cab: Дължина / широчина / височина: 5,84 / 2,03 / 1,88 м; Работен обем: 5,3 л V8; Мощност: 261 кВт / 355 к.с.; Макс. въртящ момент: 519 Нм при 4100 об/мин; Макс.скорост: ок. 180 км/ч; Ускорение 0-100 км/ч: ок. 8,0 сек; Разход: 12,6 л/100 км; Тегло: 2425 кг; Полезен товар: над 1000 кг; Трансмисия: 6-степ. автоматична; Задвижване: двойно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин