VW Atlas Cross Sport Concept


3
апр.
2018

VW си научиха урока в Щатите: американският пазар иска автомобили по мярка. Затова от 2017 г. там се предлага внушителният Atlas със седем места на базата MQB. Скоро моделът ще се сдобие с по-малък брат: серийната версия на Atlas Cross Sport Concept бе показана на NYIAS.

Какво значи обаче малък? С дължина от 4,84 метра моделът на VW Atlas Cross Sport Concept се позиционира точно между Atlas (5,04 метра) и Tiguan Allspace (4,70 метра, в САЩ ще се продава под името Tiguan). Впечатляваща е широчината от 2,03 метра. Сега сигурно ще се запитате: какво стана с Touareg, нали наскоро бе показано новото му поколение? Той по-дълъг само с 4 см от студията на Atlas, но при него двигателят е надлъжно разположен, докато предлаганите в Щатите версии на Atlas са базирани на модулната платформа за модели с напречно разположен мотор. Тоест, студията, представена в Ню Йорк, ще замени Touareg на американския пазар. Поради производството отвъд океана моделът ще бъде и с по-ниска цена.

VW Atlas Cross Sport Concept използва междуосието на по-големия Atlas, тоест 2,98 метра, но концепцията му е петместна. В кокпита виждаме познатия ни 12,3-инчов дисплей за уредите и 10,1-инчов монитор на централната конзола. За задвижването от VW са предвидили два хибрида, комбинирани с 6-степенна DSG трансмисия.  Базовият мотор е 3,6-литровият V6 бензинов на Atlas. Мекият хибрид с малка батерия (два киловатчаса) предлага 314 к.с. и спринтира за 6,5 секунди до скорост 96 км/ч.

Ще има и Plug-in-хибрид. Тук в средния тунел е монтирана 18-киловатчасова батерия, има и два електромотора. Предният агрегат е с 55 к.с. и 219 Нм, а задният – със 116 к.с. и 270 Нм. VW Atlas Cross Sport Concept ще има изцяло електрически пробег от 42 километра. От VW посочват 360 к.с. за системната мощност, а след 5,4 секунди ще се движите с 96 км/ч. И при двата автомобила максималната скорост е 210 км/ч. Късата версия на Atlas ще бъде на американския пазар през 2019 г.

Още по темата