Най-добрите комбита на Opel за 60 години


8
мар.
2018

Актуалните модели Opel Astra Sports Tourer и Insignia Sports Tourer са израз на всичко, което комби трябва да притежава: те са идеални за семейството и пътешествията, но също и работни средства и служебни коли. Но актуалното поколение комбита на Opel осигурява всичко това, носейки в гените си дългата традиция на марката. В края на краищата, асоциирането с привлекателни комби модели Opel изгражда от десетилетия. Всичко започва през 50-те години и оттогава марката дава своя принос в успешното налагане на „турърите“ на европейския пазар. Въпреки че брилятната идея за гъвкаво използване на един и същи автомобил за професионални и лични цели идва отвъд Океана, именно производителят от Рюселсхайм го прави популярен в Европа със своя Olympia Rekord Caravan.

Популяризирането на комби модели в Европа: Opel Olympia Rekord Caravan от 1953 година

Opel представя своя първи същински комби автомобил през 1953 година на Международното автомобилно изложение във Франкфурт. Olympia Rekord с наподобяваща кутия задна част със странични прозорци е представен като функционален пътнически автомобил и е поставен редом до версията седан. И двата автомобила имат понтонна, самоносеща конструкция и еднаква характерна предна част, наподобяваща уста на акула. Атрактивният комби модел обаче съдържа в името си и допълнителен елемент, който ще стане част от автомобилната история като синоним на нов автомобилен клас – CarAvan. Според легендата комбинацията от двете думи, car и van, произхожда от често задавания въпрос – „Този автомобил (car) или фургон (van) е всъщност?”. В допълнение към CarAVan, хората в Германия наричат новата форма на каросерията Kombi – съкратено от Kombinationsfahrzeug – на практика кола, създадена чрез комбинирането на две отделни автомобилни категории.

Opel Olympia Rekord Caravan (1953)

За разлика от конвенционалните фургони за доставка на стоки, които имат форма на кутия ,Opel Olympia Rekord Caravan от 1953 година е отлично оборудван автомобил според стандартите за онова време. „Само с няколко лесни движения на ръката, без особено усилие задните седалки могат да се сгънат и елегантният и достолепен Opel Caravan да се превърне в полезно транспортно средство, съчетаващо функционалност и икономичност”, отбелязвала реклама на Olympia Rekord Caravan. С комбинирането на удобствата на комфортния седан с тези на просторния функционален автомобил за превоз на различни товари, моделът постига невероятен успех и поставя основите на пазарния бум на комбитата.

Само няколко години по-късно Opel представя поредния си успешен модел, Olympia Rekord P1 с нова конструкция на предния мост с двойка напречни носачи на колело и напълно синхронизирана тристепенна трансмисия с монтиран на волана лост за превключване на предавките. Opel отново предлага комби версия на този модел, който за разлика от седана се нарича просто Olympia P1. Този автомобил привлича клиентите и само за две години Opel продава над 100 000 броя от него.

Просторен като бус: 1963 Opel Kadett A Caravan

С нарастването на пропорцията на комби моделите спрямо общия брой продавани автомобили в средния клас, през следващите години Opel решава да предложи такава версия на модела от компактния сегмент Kadett A. Opel Kadett Caravan прави революция в компактния клас през 1963 година. Големият му багажен обем и изобилието от пространство с място за до шест човека, благодарение на третия ред седалки, а също и новият динамичен двигател и ниските експлоатационни разходи превръщат Kadett A в рецепта за успех. Контурите на автомобила са модерни и елегантни. Долната линия на прозорците е ниска, панорамните стъкла осигуряват добра видимост, а декоративната ивица по протежение на страничната част подчертава издължената форма. Горната линия на предните калници се извива  в посока на фаровете.

Opel Olympia Rekord P1 Caravan (1958)

Интериорното пространство дълбоко впечатлява притежателите на конвенционални малки автомобили. Багажната част се превръща в истинско товарно отделение, а отворът на резервоара е отвън. “Opel Kadett, накратко: O.K.,” е брилянтно попадение на рекламния екип на Opel, който не успява да устои да не се закачи със своите конкуренти от Волфсбург. „Никога няма да усетите миризма на бензин в багажника си,” отбелязват те с намигване, визирайки Костенурката на VW. Със своя модерен двигател с водно охлаждане, Kadett разполага с още едно предимство пред нея. Машината с работен обем от 993 кубически сантиметра разполага с приятните 40 к.с.

Всичко това катапултира продажбите на комби модела до нови висоти: Opel произвежда почти 650 000 броя от Kadett A във всички варианти на каросерията до напускането на поточната линия на последния автомобил през 1965 година – от тях почти всеки четвърти е комби. По това време, почти всеки втори германски комби модел е произведен в Рюселсхайм.

Opel Rekord C Caravan (1970)

Гамата на Opel Rekord C също предлага голямо разнообразие: представена през 1966 година, тя осигурява на клиентите избор между седан с две и четири врати, както и комби Caravan с три – и за първи път – с пет врати. Opel предлага също Rekord C като фургон за доставки, без странични задни прозорци. Подходящото за всякакви нужди задвижване се осигурява от пет двигателя с мощност от 43 кВт/58 к.с. до 70 кВт/95 к.с. Водачите оценяват високо възможността да разполагат с подобен богат избор. Rekord C се превръща в най-успешния Rekord с продажби, надхвърлящи един милион за първи път в историята на Opel. Като цяло, общо 1 253 161 броя от този модел напускат поточната линия. Специална чест получава един бял Rekord C Caravan: през 1971 година той става официално десетмилионният произведен Opel.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин