Ford Capri Perana V8 (1973)


23
юли
2018

Тази „ракета“ се среща рядко на стария континент. От Ford не възнамеряват да предлагат на своите клиенти нито във Великобритания, нито в останалата част на Европа модела Capri с 8-цилиндров двигател. Вся някой обаче се заема с това, макар и на другия край на света: Basil Green Motors от южноафриканския Идънвейл близо до Йоханесбург се занимава от 1967 г. с преработки на различни британски модели на Ford. След Cortina и Escort следва Capri.

Базата за модела е британската 3-литрова версия с V6. Той е заменен от 302-кубикинчов V8 от Windsor от Mustang. С тягата от 4,9 литра работен обем оригиналната задна ос би била доста претоварена, затова Basil Green са използвали тази от австралийския Falcon.

281 к.с., спринт от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди и максимална скорост от до 230 км/ч са доста прилични постижения и днес. Въпреки вътрешно вентилираните предни дискови спирачки и блокаж на диференциала Perana оставя впечатление за доста нервен автомобил, предава всяка неравност на пътя и при ускоряване танцува със задница. С оглед на неподправената мощност на двигателя каросерията изглежда чуплива.

При този вариант на Perana личи, че тунинг-специалистите на тема Ford от Basil Green са използвали автомобил Perana от последната година на производство (1973), а не фейслифт версията „Capri ’73“ с променени задни светлини, …


… фарове и …


… кокпит. Всички Perana са с десет волан. Между 1970 и 1973 г. са произведени общо от 300 до 550 екземпляра Perana Capri; точната бройка е неизвестна.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >