/ Dacia представя нов двигател LPG ECO-G за цялата си гама

Dacia представя нов двигател LPG ECO-G за цялата си гама

Dacia представя нов двугоривен (бензинов и LPG) двигател TCe 100 ECO-G, който ще се предлага за Duster, Sandero, Logan и Logan MCV. Този двигател подобрява производителността, като същевременно намалява разхода на гориво и CO2 емисиите.Dacia е единственият автомобилен производител, предлагащ пропан-бутан за цялата си гама модели, под името ECO-G. ECO-G е доказано лесно, достъпно и икономично за използване решение, което отговаря на нуждите на клиентите на марката Dacia. TCe 100 ECO-G се предлага за Duster от края на януари 2020 г. на цена от 29 470 лв. с ДДС.

Новият трицилиндров турбиниран двигател TCe 100 ECO-G вече се предлага за Dacia Duster, Sandero, Logan и Logan MCV. Той предлага подобрена производителност с максимален въртящ момент от 170 Нм от 2000 об/мин, което позволява пъргавина, като същевременно намалява разхода на гориво и CO2 емисиите.

ECO-G двигателят отделя около 10% по-малко CO2 емисии от еквивалентен бензинов двигател. ECO-G е името, дадено на двугоривните (бензин и LPG) двигатели, предлагани за всички модели от гамата Dacia: TCe 100 ECO-G за Duster, Sandero, Logan, Logan MCV и SCe 110 ECO-G за Lodgy и Dokker.

Достъпна и икономична технология

Dacia предлага гамата си двугоривни модели на конкурентни цени без да прави компромис с надеждността (без допълнителни разходи в сравнение с еквивалентна бензинова версия). Цената на пропан-бутана е значително по-достъпна (около половината от цената на литър бензин или дизел).

Ако средният разход на LPG двигател е малко по-висок, общият разход на гориво на километър се намалява с до 30% в сравнение с бензинов двигател и с до 8% в сравнение с дизелов двигател.

Неограничена мобилност

Автомобилът може да работи или на бензин, или на пропан-бутан. Той е оборудван с два отделни резервоара, един за бензин и един (бутилка) за пропан-бутан. С два пълни резервоара автомобилът има пробег с едно зареждане от над 1000 км. Бензинът може да се намери във всички станции за зареждане, а пропан-бутанът присъства в 1 станция за 4 средно в Европа и в почти 80% от станциите в България.*

В допълнение Dacia ECO-G автомобилите имат достъп до подземни паркинги благодарение на безопасната си система, включваща предпазен клапан, възвратен клапан и ниво на пълнене, ограничено до 80%, и не са засегнати от ограниченията за движение в случай на високи нива на замърсяване на въздуха.

Доказана и безопасна технология, усъвършенствана в продължение на много години

Интеграцията на пропан-бутан в автомобилите Dacia е операция, извършвана директно в завода. За клиента това означава: лесна поръчка, без допълнително забавяне и едно лице за контакт за гаранцията и поддръжката на автомобила в мрежа, обучена за работа с тази технология. Още от самото начало бензиновият двигател е проектиран да работи на гориво пропан-бутан. Допълнителният резервоар за пропан-бутан, изработен от високоякостна стомана, е разположен на мястото на резервната гума без да докосва резервоара за бензин. Възвратен клапан, ограничител на пълнене до 80%, ограничител на дебита, електромагнитен клапан и предпазен клапан допълват техническата система.

В Европейския съюз близо 15 милиона автомобили работят на пропан-бутан, 26 милиона в световен мащаб. Dacia предлага LPG от 2010 г. Уверена в тази технология, марката предлага гаранция от 5 години или 100 000 км подобно на останалите автомобили в гамата.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин