Автомобилният спорт: ключ към безопасност на движението


21
окт.
2018

В рамките на изложението „Аутомотив Експо“ Българската федерация по автомобилен спорт, съвместно с домакините от Интер експо център организира кръгла меса на тема „Автомобилният спорт и безопасността на движение”. В събитието, което започна с презентация на председателя на БФАС Владимир Илиев, се включиха настоящи и бивши деятели на автомобилния спорт. Илиев представи одобрен от Йорданка Фандъкова проект за писта до летище София, която би могла да бъде използвана като полигон за обучение на безопасно шофиране. Бащата на 8-кратния рали шампион Димитър Илиев добави, че нашата страна е единствената в Европа, която няма подобно съоръжение.

Сред участниците във форума беше и легендата Илия Чубриков. Румен Дунев представи афтърмаркет асистиращи системи за следене на умората и на дистанцията и изтъкна позицията, че в опасния участък край Своге, където стана фаталният инцидент с автобуса това лято, държавата би следвало да монтира камера за скорост, която да накара водачите да намаляват. Председателят на комисията по безопасност към БФАС Георги Янакиев-младши пък изтъкна теорията, че за да имаме повече сигурност на пътя, трябва да започнем с възпитанието на децата. Председателят на техническата комисия Никола Попов пък насочи вниманието на аудиторията към липсата на адекватни за сезона гуми – според Попов 30-40% от шофьорите у нас масово карали със зимни гуми през лятото. У нас пък никой не проверявал състоянието на коланите на отремонтиран след ПТП автомобил, както и годността на пожарогасителите.

Николай Мончев, организатор на планинско „Шипка“, представи кадри, на които ясно се вижда как заради състезанието към емблематичния за родната история връх условията в пътния участък са подобрени – като екипът по подготовка отстранява храсти и изчиства останалия още от зимната обработка пясък. Благодарение на редица ралита, планински и друг тип състезания у нас често биват ремонтирани пътни участъци, за които иначе властите не биха се сетили.

Още по темата

Card image cap
Tommy Hilfiger става спонсор на Mercedes във Формула 1

7
февр.
2018

Дългосрочната сделка връща модния бранд обратно в света на Формула 1 за първи път от 17 години насам

Card image cap
Big Brother на рали „Дакар“

11
ян.
2018

През 2018 на рали „Дакар“ се провежда широкомащабен медицински експеримент: 45 пилоти са глътнали сензори, които измерват вътрешната температура на тялото

Card image cap
И Григор Григоров с 208 R2, с Дани Попов се готвят за Junior ERC

8
дек.
2016

БФАС представи своята програма за младежки национален рали отбор

Card image cap

В последния брой:

Архив >