Автомобилният спорт: ключ към безопасност на движението


21
окт.
2018

В рамките на изложението „Аутомотив Експо“ Българската федерация по автомобилен спорт, съвместно с домакините от Интер експо център организира кръгла меса на тема „Автомобилният спорт и безопасността на движение”. В събитието, което започна с презентация на председателя на БФАС Владимир Илиев, се включиха настоящи и бивши деятели на автомобилния спорт. Илиев представи одобрен от Йорданка Фандъкова проект за писта до летище София, която би могла да бъде използвана като полигон за обучение на безопасно шофиране. Бащата на 8-кратния рали шампион Димитър Илиев добави, че нашата страна е единствената в Европа, която няма подобно съоръжение.

Сред участниците във форума беше и легендата Илия Чубриков. Румен Дунев представи афтърмаркет асистиращи системи за следене на умората и на дистанцията и изтъкна позицията, че в опасния участък край Своге, където стана фаталният инцидент с автобуса това лято, държавата би следвало да монтира камера за скорост, която да накара водачите да намаляват. Председателят на комисията по безопасност към БФАС Георги Янакиев-младши пък изтъкна теорията, че за да имаме повече сигурност на пътя, трябва да започнем с възпитанието на децата. Председателят на техническата комисия Никола Попов пък насочи вниманието на аудиторията към липсата на адекватни за сезона гуми – според Попов 30-40% от шофьорите у нас масово карали със зимни гуми през лятото. У нас пък никой не проверявал състоянието на коланите на отремонтиран след ПТП автомобил, както и годността на пожарогасителите.

Николай Мончев, организатор на планинско „Шипка“, представи кадри, на които ясно се вижда как заради състезанието към емблематичния за родната история връх условията в пътния участък са подобрени – като екипът по подготовка отстранява храсти и изчиства останалия още от зимната обработка пясък. Благодарение на редица ралита, планински и друг тип състезания у нас често биват ремонтирани пътни участъци, за които иначе властите не биха се сетили.

Още по темата

Card image cap
Пилотите от F1 ще могат да хапват повечко

23
ян.
2018

Минималното допустимото тегло на тандема болид и пилот за сезон 2019 беше увеличено

Card image cap
Нашето момче печели на „Нюрбургринг“

8
авг.
2016

Българският химн звуча на германското трасе след победата на Павел Лефтеров в сериите DTC

Card image cap
Hyundai Off-Road Racing Team атакува втори кръг на Източноевропейския шампионат

2
юни
2016

Третите в класирането при автомобилите, Иванчев/Николов със Santa Fe T1, ще се борят за призово място на ралито във Флорина с още шест български екипажа

Card image cap

В последния брой:

Архив >