Новата Astra 1.0 срещу Ford Focus и Peugeot 308

Opel намалява теглото. Новата Astra тежи само 1240 кг. И има едва 3 цилиндъра под капака си. Ще успеят ли хората от Рюселсхайм да победят чрез пестене?

0302
2016

НЕЩАТА ПРИ OPEL СЕ ПОЛУЧАВАТ! До октомври продажбите на нови автомобили в Германия се повишиха с 3,2 процента (спрямо същия период на миналата година). Ако вземем предвид само последния месец, то повишението е с цели 6,3 процента, а наскоро в Берлин Astra получи отличието „Златен волан“. Какво още искат хората в Рюселсхайм? Например победа в сравнителен тест на AUTO BILD. За целта те изпращат новата Astra с 1-литров 3-цилиндров мотор със 105 к.с. – компактен майстор на икономията. Противниците му също са оборудвани с икономични 3-цилиндрови агрегати. И естествено искат да грабнат победата в теста ни. Ford представя Focus с впечатляващите 125 к.с. от също 1 литър работен обем – за съжаление по-слабият EcoBoost мотор със 100 к.с. не бе на разположение. В Peugeot са оборудвали 308 с 1,2-литров двигател със 110 к.с. и ни радват с изчистения си дизайн. Няма спор: въпреки че нещата при Opel към момента са отлични, битката ще бъде оспорвана. Кой от 3-цилиндровите агрегати ще победи?
ТОВА ПРЕДЛАГАТ: ASTRA НАЙ-ПОСЛЕ Е С ДОБРО ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА ПРОСТРАНСТВОТО
Тестовият Opel се простира с дължината си от 4,37 метра до ръба на компактния клас, като предлага най-много място отвътре. Отпред има най-голямо пространство за главите и коленете, а отзад Astra блести като най-широка. Ford и особено Peugeot са по-пестеливи откъм място за краката на втория ред. Това не се компенсира и от минимално по-големите багажници на 308 и Focus. При модела от Кьолн имаме и сложен механизъм за сгъване на задните седалки. В Opel и Peugeot можете доста по-лесно да увеличите багажното пространство. При Opel обаче се получава стъпало в товарната повърхност. Хората от Рюселсхайм не само са оползотворили най-умело интериора, но и са го обзавели най-добре. Препоръчителните анатомични седалки за 825 лева изглеждат с по-тънки тапицерии в сравнение с предшественика, но са удобни и гарантират добра странична опора. Във Focus и 308 няма да се чувствате така уютно, като тук серийните седалки не предлагат чак толкова добра опора. Да не говорим, че френското решение с екстремно малкия волан, над който водачът трябва да вижда уредите, не подхожда на всеки. Кокпитът на Astra можеше да е и по-качествен, но управлението му е много добро. Превключвателите и бутоните са леснодостъпни, перфектна е и навигационната система с големия монитор. Не можем да кажем същото за Focus и неговите сложни структури на менютата. А в шикозното, но редуцирано до централния тъчскрийн 308 ни липсват превключватели за директен достъп до някои функции.
ТАКА СЕ УПРАВЛЯВАТ: КОМПАКТНИЯТ FORD ДЕМОНСТРИРА ЗРЯЛОСТ
Хората от Кьолн са се справили много сполучливо. Със своите 125 к.с. Focus върви най-добре, а окачването му е удачен компромис между спорт и комфорт. Управлението също блести с фина обратна връзка. Focus обаче тежи с около 100 кг повече от Astra и 308. Заедно с най-голямата мощност това води до най-висок разход на гориво. Редуцираната до 1240 кг Astra харчи с около 0,6 литра по-малко на всеки 100 км в сравнение с Ford и се справя по-уверено с дългите неравности по настилката. Astra се движи с лекота по хубавите пътища, но в сравнение с предшественика липсва усещането за тежък, добре поглъщащ грапавините автомобил. Все пак Astra е намалила доста теглото си и сега предната ос е по-неспокойна при преминаване през ръбове и къси неравности – тук Focus се справя по-умело. Не е болка за умиране – може би от Opel трябва отново да включат в програмата си регулиращите се амортисьори?! Иначе моделът от Рюселсхайм си върши чудесно работата въпреки дефицита от 20 к.с. в сравнение с Ford. Без да е супербърз, 1-литровият агрегат на Opel е достатъчно пъргав в комбинация с 5-степенната скоростна кутия и единствен достига максимално темпо от 200 км/ч.
Разполагащият със 110 к.с. Peugeot е най-динамичният представител на това трио. Той изпреварва останалите при спринта до 100 км/ч. Тази спортна натура обаче е за сметка на стегнатата настройка на окачването и на опционалните 18-цолови джанти (915 лв.). При движение по лоши пътни настилки „французинът“ вози по-некомфортно, като предава най-отчетливо вибрациите към своите пасажери. Управлението е нервно, също както и превключването. Освен това на 308 рано му свършва въздухът – до 160 км/ч изостава с 3,4 секунди от Ford.
ТОЛКОВА СТРУВАТ: ASTRA ПРИВЛИЧА С НИСКА БАЗОВА ЦЕНА
Astra 1.0 Turbo се предлага от 29 925 лв. – Ford и Peugeot струват малко повече. Е, при тестовите версии нещата са почти на едно ниво, но в Германия Opel има най-добра остатъчна стойност като употребяван автомобил. Peugeot пък ни радва с петте си години гаранция. А Ford? На финала той е най-евтиният, но 1.0 EcoBoost със 125 к.с. харчи най-много. Така става ясно защо Opel заема първо място в това сравнение. Ако нещата продължават така, хората от Рюселсхайм ще печелят по-често.

Opel Astra 1.0 Turbo

Компактният модел от Рюселсхайм показва вътрешните си добродетели: отзад с много място ще разполагат и по-високите пасажери, а кокпитът изглежда уютен и модерен. Качеството можеше да е една идея по-високо. Голямата навигация се доплаща – също както и впечатляващите LED фарове (1880 лв. за ниво Innovation).

 

Ford Focus 1.0 Ecoboost

Focus вече не е сред най-младите: кокпитът е обновен след фейслифта, но управлението все още изисква време за свикване – единствено Ford залага на механична ръчна спирачка. Мястото отзад е малко ограничено на височина и на широчина.

 

 

Peugeot 308 PureTech 110

Повече блясък, отколкото същност: както външният вид, и кокпитът е семпъл. Шикозно, но не и оптимално – управлението чрез тъчскрийн. Мястото отзад е ограничено, също както и смисълът на спортния бутон (опция). Звукът и уредите стават по-спортни, управлението и газта – по-реактивни.

 

 

 

Извод:

Astra отново побеждава

ТОЗИ OPEL НИ ХАРЕСВА. С практичния си талант и доброто място, със здраво захапващите спирачки и с разумните цени той си осигурява победата. Има обаче още какво да бъде подобрено при комфорта и качеството. Ford е зрял, а Peugeot е препоръчителен за почитателите на динамиката.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин