Гьошев и Гвоздейков представиха своята Motorsport Academy

1911
2016

Motorsport Academy, представлявана от опитните рали състезатели Петър Гьошев и Георги Гвоздейков, официално представи своята дейност пред кмета на община Твърдица – Атанас Атанасов, членове на БФАС, автомобилни състезатели, медии и гости на писта „Тодор Славов“, Твърдица. Фокус на академията ще бъдат обученията на рали пилоти, навигатори, картинг състезатели, теория и практика за защитно шофиране (defensive driving), както и организиране на моторспорт събития. За да се докоснат до спортното изживяване, гостите на събитието имаха възможност да се повозят в състезателните Hyundai i20 Coupe и Mitsubishi Lancer Evo IX.

Основната дейност, върху която академията акцентира, е обучението на рали пилоти и навигатори, като то ще се адаптира според нивото на учащия. Motorsport Academy е осигуряване комбинация от теория и практически обучения, като тренировките ще се провеждат основно на писта „Тодор Славов“ в Твърдица и в близките местности, подходящи с добрите си отсечки за подготовка в рали спорта.

Пластмасовите "кожуси" (система Easydrift) върху задните гуми на този Hyundai i20 Coupe помагат на водачите да тренират реакциите си при презавиване - тогава, когато задницата "тръгне" като "отсечена".

Пластмасовите „кожуси“ (система Easydrift) върху задните гуми на този Hyundai i20 Coupe помагат на водачите да тренират реакциите си при презавиване – тогава, когато задницата „тръгне“ като „отсечена“.

„Картинг дисциплината е важно начало в рали спорта в цял свят, като обученията на младите състезатели също е дейност, която ще развиваме в академията. Имаме и желанието да реализираме проект, свързан с макадамови отсечки на територията на Твърдица, както и идеята да създадем ледено трасе. Целим да инициираме активности с деца, тъй като нашият спорт е капсулиран и трябва да достига до младото поколение“, споделя Петър Гьошев. „Друг аспект на академията ще бъде организирането на спортни събития, с цел тя да бъде източник на иновации в автомобилния спорт и това да е достъпно за любителите  на автомобилизма чрез семинари и изложения. „Следващата година се навършват 20 години откакто съм част от автомобилния спорт. За това време научих, че този спорт е наука. Той изисква интелект, за да допринесе добри резултати“, допълва Георги Гвоздейков. Двамата се обединиха около идеята следващата година да продължат с подготовката на пилотите за международната рали сцена, да въвлекат чуждестранни и доказани пилоти, както и специалисти.

Останки от боя: до състезателния комбинезон са поставени части от джанти, останали след удари в Hyundai Racing Trophy.

Останки от боя: до състезателния комбинезон са поставени части от джанти, останали след удари в Hyundai Racing Trophy.

Според треньорите Гьошев и Гвоздейков, притежанието на шофьорска книжка не е достатъчен фактор, за да се нарече човек опитен зад волана. Техният курс по защитно шофиране включва теория и практика, нужни за по-доброто владеене на автомобила в различни ситуации, някои от които екстремни. Практическите тренировки ще включват и опознаване на различен тип пътни настилки, техники за справяне при изненадващи ситуации на пътя и метеорологични условия. Motorsport Academy ще подкрепя инициативи, свързани с подобряване на безопасността по пътищата, планира да стартира кампании на тази тема и да осъществява институционални и корпоративни партньорства.

Като на кънки: с количките на задната ос човек трябва да бъде много плавен при работата с волана и с педалите.

Като на кънки: с количките на задната ос човек трябва да бъде много плавен при работата с волана и с педалите.

Демонстрациите по време на обучението, включваха шофирането на автомобили с пригодени специални колички на задните гуми и системата Easydrift (пластмасови калъфи на задните гуми), която е нова за България и беше показани на аудиторията за първи път. Благодарение на нея шофьорите могат да тренират как да реагират при презавиване с волана и с педалите. Представена бе и симулация на т.нар. черен лед.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин