/ В столицата зареждат електробусите с дизелов генератор (ВИДЕО)

В столицата зареждат електробусите с дизелов генератор (ВИДЕО)

Всички сме се натъквали на онези забавни снимки, на които закъсал електромобил е свързан към дизелов генератор, за да бъде заредена батерията му. Този сценарий обаче е реалност, при това в значително по-голям мащаб, както доказва заснето от гражданската формация „Спаси София“ видео. На него се вижда натоварен върху стар камион „Лиаз“ дизелов генератор, използван за зареждане на електробусите на Столична община, движещи се по линиите 60 и 74. „Това прилича на зле направена комедийна сценка от някакъв отвратителен сериал, в който всички ние живеем. Как подобрихме качеството на атмосферния въздух – с дизел генератор в средата на жилищен квартал”, коментира Бонев по време на Live-включване през Facebook, заснето в софийския квартал „Овча Купел“.

Борис Бонев уточнява, че инфраструктура за зареждане на автобусите на ток не е била изградена и тепърва ще се наложи да бъдат инвестирани на 2 млн. лв. за нов трафопост и свързваща връзка. Според Бонев дотам се е стигнално поради грешка в планирането, тъй като към момента мрежата в Овча Купел нямала нужния капацитет за мощните зарядни станции.

По данни на Mediapool вече била стартирана процедура за свързване на станцията с доставчика на електроенергия – ЧЕЗ. В края на видеото ядосан служител на „Столичен електротранспорт“ разкрива, че само през зимния сезон на електробусите не им стигал токът и затова се налагала употребата на дизеловия генератор. В тези думи има логика, тъй като в студено време отоплението „изяжда“ голяма част от пробега на електрическите превозни средства.

Като за капак, на второто видео старият камион с дизеловия генератор на борда потегля, оставяйки дълга диря черен пушек зад себе си.

Снимка: кадър от „Спаси София“/Facebook

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин