/ Бургазлия засечен 27 пъти без винетка, глобата – 2 пъти по-скъпа от автомобила му

Бургазлия засечен 27 пъти без винетка, глобата – 2 пъти по-скъпа от автомобила му

В рамките на месец и половина бургаски шофьор бива засечен да шофира без винетка. Мъжът разбира случайно, че е нарушител, след като забравил да заплати годишната пътна такса – и с ужас установява, че глобата, която ще се наложи да извади от джоба си, е в размер, два пъти по-висок от цената на автомобила му.

Винетката на Петър Николов била изтекла още през август, разкрива репортаж на bTV. Един ден синът му бил спрян от патрул на АПИ със същата кола и служителите на БГ ТОЛ го уведомили, че имал 12 нарушения. След проверка в пътната агенция обаче се оказало, че те били 27 – като всички били засечени от една и съща стационарна контролна рамка. Николов недоволства, защото по никакъв начин още на първото нарушение АПИ не е използвала механизъм, по който да го уведоми, че винетката му е изтекла.

Към момента Николов дължи около 2000 лв. наказателна санкция. Ако не ги плати в рамките на две седмици обаче, ще трябва да ги покрие четворно. Проверка на телевизията в АПИ разкрива, че всяко регистрирано в електронната система за събиране на пътни такси движение на конкретен автомобил в рамките на един календарен ден се считало за отделно административно наказание. Или с други думи – лимит за едно и също нарушение има само в рамките на един ден. Извън този кратък срок АПИ се оказва безпощадна…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин