Zeekr X – токов удар за Audi Q4, BMW iX1 и Mercedes EQA?

0610
2023

Geely все повече се превръща в опасност за европейския автомобилен елит. Шефът на концерна Ли Шуфу изпраща след съвместната работа с Volvo, Polestar и джойнт-венчъра с Mercedes за Smart, сега свое собствено творение – Zeekr X.

Zeekr X ще се появи в края на тази година. С дължина от 4,43 метра моделът е приятно компактен и притежава доста сдържан за SUV външен вид. Цената му в Германия стартира от 90 000 лв.

При това моделът не иска да се конкурира с китайските BYD или MG, нито с европейските представители като VW ID.3 или Renault Megane E-Tech. Не, Zeekr X самоуверено се е прицелил в Audi Q4 e-tron, BMW iX1 и Mercedes EQA.

Zeekr X дели една и съща техника със Smart #1 и Volvo EX30

Техниката на X ни е позната от Smart #1, скоро ще я видим и във Volvo EX30. Geely залага на платформата SEA, като я комбинира с електромотор с 272 к.с. и 343 Нм, както и задно задвижване, или с две електрически машини и общо 428 к.с. и 543 Нм максимален въртящ момент.

Не толкова стегнато и спортно настроен както Smart, Zeekr се справя уверено в града, вземайки умело завоите благодарение на големия си диаметър на завой. Освен това ѝ предлага динамични характеристики, които по нищо не отстъпват на Audi, VW и Mercedes.

Спринтът от 0 до 100 км/ч продължава 3,8 секунди, а максималната скорост е електронно регулирана на 180 км/ч. Все пак макар и да се управлява доста пъргаво, X не е само за града – батерията му е с капацитет от 69 киловатчаса и позволява пробег от 440 километра.

Вътрешното пространство на Zeekr X е доста благородно

Това, което отличава китайския модел от многото такива електрически претенденти е вътрешното пространство. Материалите са висококачествени като при Audi, мониторите – по-големи от тези на BMW, а системата за управление на кокпита – по-разбираема от MBUX. Да не говорим за анимирания Head-up-дисплей почти като в S-клас.

Освен това X е оборудван с пет камери и пет радара, може да сменя сам пътната лента, да следи дистанцията и да маневрира при паркиране, когато водачът е слязъл от автомобила.

Предлаганото място в Zeekr X е убедително

При това междуосие от 2,75 метра моделът предлага достатъчно място, багажник с вместимост от 362 литра и малък багажник отпред (така наречения „фрънк”), както и редица китайски особености – от селфи-камера през приложение за караоке до състезателна симулация, на която можете да се наслаждавате по време на паузата за зареждане в комфортния кино-режим.

Zeekr X определено ще обогати пазара на електромобили

Значи ли това, че сме свидетели на перфектния китайски новак? Който е поредният шамар в лицето на „заспалите” германци? Почти. Докато не стигнете до зарядната станция. Там Zeekr се представя на средно ниво, като зарежда с променлив ток с до 22 и с постоянен ток с до 150 кВт.

ИЗВОД

Солидна батерия, внушителна външност, благородна атмосфера, богато оборудване и достъпна цена – така X може да се превърне във фактор на успеха за Zeekr. Преди всичко обаче китайците отново показват на германците, колко интересна и вълнуваща може да бъде електрическата мобилност. Макар и да става дума за базови модели.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин