Zakspeed Turbo (1980)


25
юли
2018

През 1978 г. шефовете на Ford възлагат на своя инженер по състезателна техника Томас Амершлегер задачата да разработи Turbo-Capri в сътрудничество с Ерих Заковски. Докато колите на конкуренция са базирани на каросерията на серийните модели, Zakspeed създава собствена тръбна рама за Turbo.
През 1980 и 1981 автомобилът изпреварва конкуренция по време на германския шампионат. Zakspeed-Turbo-Capri е мащаб през 1981 г. и в двата раздела на надпреварата, при все че конкуренти като Porsche 935 разполагат с по-голяма мощност под капака си – 200 к.с.
Причината се крие в аеродинамиката. Томас Амершлегер разработва от 1977 така наречения „Ground Effect“ за автомобила: специално приспособление под задницата канализира въздушната струя, която притиска автомобила към пътя. Освен това водачът е защитен от стабилна клетка.
Уютът изглежда по друг начин: в Zakspeed на първо място е техниката, а не комфортът.
За съжаление не можем да пресъздадем впечатленията си от автомобила. Макар и да съществуват два автомобила, които все още се движат, нашият фотомодел е презентационен екземпляр от колекцията на Ford, чийто мотор не стартира.

Още по темата

Card image cap
Mercedes W126: най-доброто или нищо

9
окт.
2017

W126 е модел от ключово значение за Mercedes – нито една S-класа не е по-продавана. Хубавото при него е, че купувачите рядко са избирали базови версии – затова на любителите на йънгтаймери няма да им се наложи да карат бедно оборудвани машини

Card image cap
VW Beetle и 1999 г.: „костенурката“ за @-поколението

13
ное.
2016

Всичко започна с Käfer, а кръгът се затваря с Beetle. “Най-германският” от всички германски автомобили най-после има наследник.

Card image cap
S-клас W126 на 52 000 км e капсула на времето в български гараж

31
май
2017

Ценител на олд- и йънгтаймерите пази като бижу най-автентичната W126-ца у нас – и не е изминал и километър с нея

Card image cap
Класики с проблемен имидж: Alfa Romeo Montreal

14
юли
2017

Съществуват впечатляващи автомобили, които няма как да ви оставят равнодушни, но и които притежават катастрофален имидж. При тях удоволствието отстъпва място на разочарованието. Техните собственици рискуват всичко - дори и солидна загуба на стойност

Card image cap

В последния брой:

Архив >