Zafira-e Life: 5-метровият електрически Opel за 106 000 лева (ТЕСТ)


9
сеп.
2020

В Германия обявиха цените за малкия електрически бус на Opel – те ще стартират от 106 000 лв., но благодарение на тамошните правителствени стимули клиентите ще трябва да платят „само“ около 90 000. Срещу тази сума потребителите ще получат електромобила във версия със средно междуосие (дължина – 4,96 м) и ниво на оборудване Selection. С цената си от близо 110 000 лева най-дългата модификация е малко по-скъпа – като се простира на 5,31 м благодарение на удължения заден надвес. Странно, но факт – най-късата версия – 4,61 метра, е и най-скъпа – тъй като може да бъде комбинирана само с обзавеждане Edition. Поръчките на Opel Zafira-e Life за Германия вече стартираха, но първите екземпляри от модела ще бъдат в дилърствата на марката от пролетта на 2021 г. AUTO BILD изпробва версията със средното по дължина междуосие.

Предлаганото пространство не е намалено заради батериите: Zafira-e Life разполага с максимален обем 4,9 куб. метра.

E-Zafira може да бъде поръчана с два размера батерии. Малката – 50 кВтч, по норма осигурява 230 км с едно зареждане, а версията със 75 кВтч „покрива“ 330 км. Благодарение на ниския център на тежестта и приятната, но не прекалено мека настройка на окачването, големият бус демонстрира добро пътно поведение. Водачът може да избира измежду три режима на шофиране – Power, Normal и Eco, при всеки от тях мощността е съответно 100, 80 или 60 кВт. По-голяма мощност не би била проблем, но би намалила пробга.

Две степени на рекуперация

Рекуперацията на енергия при намаляване на скоростта може да бъде регулирана на две нива. Така например, когато искате да намалите от 100 км/ч за ограничение 70, просто натискате В и вдигате крака от „газта“ – и електромобилът намалява изненадяващо бързо без да се налага да натискате спирачния педал.

Извод

Автономен пробег от 330 км при батерията с капацитет 75 кВтч е достоен за уважение. А който се движи предимно в града, трябва да успее да измине дори 450 км. Браво, Opel, много добро постижение!

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин