Yaris GR: на сняг с 3-цилиндровото Evo на новото време (ТЕСТ)

2302
2021

През 2016 Мitsubishi изпрати последното поколение на Lancer Evolution в пенсия – за ужас на рали феновете, за които „кавалеристът“ продължава да бъде истински герой по отсечките, въпреки че отдавна не може да поддържа скоростта на модерните състезателни автомобили. Щом няма Evo, първата ни мисъл е WRX STI – но и Subaru вече не предлага своя ултрамощен седан на европейските пазари. И все пак, японците имат достоен за ралита модел – макар и от трета марка.

В края на 2019 г. на пистата Ещорил в Португалия Toyota ни покани на високоскоростен танц. Тук ни очакват тестови прототипи на малък автомобил с висока мощност. За да бъде преживяването наистина специално, японците са подготвили и исторически рали „бегачки“, както и модел в разрез на сложната система за задвижване на четирите колела.

В завоите на снега можете да влизате с разклащане или просто с газ и презавиване, защото разпределението на мощността може да бъде регулирано в съотношение 60:40 (Normal) през 50:50 (Track) до 30:70 (Sport)

Около година по-късно най-накрая ни разрешават да караме серийния GR Yaris – и то както подобава: с разклащане преди завоя, мятане на задницата и влизане с вратите напред! Удоволствие е да си играем с него – и спонтанно го обявяваме за „Highlight на Yaris“. Но най-доброто му поле за изява всъщност остана непознато за нас – досега. Потопихме се в друг свят, след като го тествахме… на сняг!

Намираме се между Пейти и Оберамергау – някъде в гората. Рали асът Ники Шеле ни доведе тук, на старата отсечка Вилдщайг от рали Оберланд – където винаги има сняг и рядко го чистят. Точно това ни трябва: тесни и безлюдни пътища, остри завои, преспи отстрани. Тук GR Yaris се чувства като у дома си с постоянното си 4х4-задвижване. В сърцето на олекотената система, собствена разработка на Toyota, е алуминиева раздатъчна кутия – и като цяло задвижването се характеризира като много „кораво“. В края на краищата, GR Yaris е хомологационният модел за Световния рали шампионат, така че трябва да може да се справя с нелеки задачи. Ако поръчате пакетa High Performance (HPP) за 9000 лева, ще получите и два Torsen-диференциала с блокаж, които оптимално разпределят въртящия момент на предната и задната ос.

Ултрамощният Yaris е в стихията си в планината

В завоите на снега можете да влизате с разклащане или просто с газ и презавиване, защото разпределението на мощността може да бъде регулирано в съотношение 60:40 (Normal) през 50:50 (Track) до 30:70 (Sport) с помощта на въртящ се контролер пред лоста на 6-степенната скоростна кутия. Докато Track е перфектeн за писта, забавният спортен режим е най-добрият в снега. С него недозавиването на предната ос лесно се „обръща“ на дрифт. Монтираните зимни гуми Conti създават наистина добра обратна връзка от кормилното управление, а при необходимост можете да си помогнете с класическата ръчна спирачка – ето защо Toyota умишлено не монтира модерна електрическа паркинг спирачка. Все пак седим в рали автомобил. За това усещане допринасят разположеният по-високото отколкото при нормален модел лост на 6-степенната ръчна трансмисия, както и позицията на седене, заради която десните завои не са приятно упражнение.

Забавно за каране джудже, пращящо от мощ: GR е върховен за шофиране на сняг. Само видимостта му можеше да бъде по-добра.

Причината: между вътрешното огледало и централния дисплей остава много малка пролука, през която да се прицелим към следващия апекс. Или казано по-просто, високите водачи ще виждат само огледалото. Нямаме идея как тестовите пилоти на модели Яри-Мати Латвала и Крис Мийк са допуснали това. И все пак – май лошата видимост е единственото нещо, което не ни дразни при Yaris GR.

Yaris за 75 000 лева

Фактът, че при GR Yaris максималната скорост е електронно ограничена на 230 км/ч, не ни притеснява, въпреки че със сигурност моделът ще може да вдигне повече. Между другото, Toyota „изцежда“ 261 к.с. от трицилиндров двигател! Това се равнява на литрова мощност от почти 162 к.с., която се разгръща невероятно хармонично. На сухо с летните гуми Michelin от пакета НРР моделът ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,5 секунди. Освен гореспоменатите диференциали и гуми с по-добро сцепление той включва и по-мощни спирачки, както и ковани 18-цолови джанти. В Германия Toyota иска 66 400 лева за стандартната версия и 75 000 лева – за изпълнение с пакета НРР. Да, доста е – но след първия завой по някоя заснежена отсечка ще оцените, че си струва.

Технически данни Toyota Yaris GR • Двигател: трицилиндров, турбо, отпред напречно • Работен обем: 1618 см³ • Мощност: 192 кВт (261 к.с.) при 6500 об/мин • Максимален въртящ момент: 360 Нм при 3000-4600 об/мин • Задвижване: 6-степ. ръчна скоростна кутия, задвижване на четирите колела • Дължина/ширина/височина: 3995/1805/1455 мм • Тегло: 1271 кг • 0-100 км/ч: 5,0 сек • Макс. скорост: 230 км/ч (ел.ограничена) • Тестов разход 9,1 л/100 км (A98) • Цена: от 66 400 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин