/ Yaris Cross e най-продаваната Toyota и най-продаваният SUV в В-сегмента в Европа

Yaris Cross e най-продаваната Toyota и най-продаваният SUV в В-сегмента в Европа

Обемът на продажбите на Toyota Motor Europe (TME) за първото полугодие e 573.976 и бележи ръст от +2% на годишна база, достигайки пазарен дял от 6,6%. Над 71% от продажбите на европейски превозни средства на TME са били електрифицирани, нараствайки до 77% в Западна Европа. Марката Toyota запази второто си място като най-продавана марка леки автомобили на европейския пазар, а продажбите на Lexus се възстановиха силно, показвайки +43% ръст на обема на годишна база.

„Клиентското търсене на нашата електрифицирана гама продължава да се увеличава и доминира в нашия микс от продажби. Нашият мултитехнологичен подход в преследване на целите ни за въглеродна неутралност привлича силно разнообразна гама от различни нужди на клиентите в целия регион, като същевременно ни позволява постоянно да надхвърляме нашите европейски цели за емисии на CO2.” каза Мат Харисън, главен оперативен директор на Toyota Motor Europe

Представяне по марки и модели

Toyota е продала 539 956 автомобила през първата половина на 2023 г., което е на нивото на същия период на миналата година. Най-продаваните модели на марката са Yaris Cross (най-продаваният в сегмента B-SUV), гамата Corolla, Yaris, C-HR и RAV4, представляващи 82% от общия обем. Цялостният електрифициран микс на Toyota се увеличи с +4% на годишна база с 380 384 продадени автомобила, което представлява 71% дял от общите продажби на марката.

Lexus е продал 34 020 автомобила през първите шест месеца, което е увеличение от +43% на годишна база. Общият му електрифициран микс се увеличи до 86% от общите продажби на марката, което е с +6,0% пункта. SUV гамата на марката RX, NX, UX, GX и LX представлява 85% от общите продажби. Продажбите на Lexus се възстановиха силно в Европа през 2023 г. поради подобряване на условията за доставка и въвеждането на нови продукти. Ключовите модели включват NX, ръст от +59% и ново поколение RX с увеличени продажби от +42%. RX се предлага в три различни електрифицирани задвижвания, RX 350h хибрид, RX 450h+ plug-in хибрид и първият в историята RX 500h турбо хибрид. Вече започнаха доставките на клиенти на още едно голямо представяне, новия RZ 450e, първият електрически автомобил на Lexus с батерии на специална платформа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин