Yaris Cross става по-мощен и получава по-добра шумоизолация

3011
2023

Yaris Cross е подложен на фейслифт. Обновената версия осигурява по-силни и създаващи удоволствие за водачи динамични качества със своето хибридно електрифицирано задвижване. Той е по-сигурен и по-ергономичен за шофиране с най-новите системи за безопасност и асистиране на водача на Toyota T-Mate, предлага напълно дигитално потребителско изживяване, както и стилни детайли, които правят още по-атрактивен неговия модерен градски стил. Представянето му завършва програмата за „ревизиране“ на гамата малки автомобили на Toyota с новите Aygo X и Yaris хечбек. Освен всичко той е част от силното ново семейство на Yaris заедно с хечбека и GR Yaris, последният фокусиран изцяло върху динамиката.

Yaris Cross се присъединява към своя роднина хечбек модел Yaris с новото си задвижване „двоен хибрид“. В него е интегрирано петото поколение хибридна технология на Toyota, като нов вариант за задвижване “Hybrid 130”. Системата предполага по-широк избор за нови клиенти от B-сегмента, които искат да намалят размера на своя автомобил, без да жертват динамиката и сигурността. Утвърдената хибридна система с 1,5-литров двигател е оборудвана с нова трансмисия, която включва по-голям и по-мощен електрически мотор-генератор (MG1). Това, заедно с настройките на блока за управление на мощността (PCU), осигурява 14% увеличение на общата мощност на системата, от 116 до 132 к.с. В същото време въртящият момент на двигателя MG2 е увеличен в целия оборотен диапазон, като максималният е вдигнат с 30% – от 141 на 185 Нм. Резултатът е по-бързо ускорение, като времето за достигане на 100 км/ч е намалено с половин секунда – до 10,7 секунди. Еталонната дисциплина за ускоряване при изпреварване 80-120 км/ч от своя страна е снижена с 0,4 секунди до 8,9 секунди. Що се касае до нивото на емисиите на CO2, моделът запазва скромното си въздействие върху околната среда, като новата система постига най-добрите в класа 103-122 г/км. Новото задвижване Hybrid 130 ще бъде въведено в моделите с високо ниво на оборудване, включително новите нива Premiere и GR SPORT. Гамата ще продължи да се предлага с вече утвърденото хибридно задвижване със 116 к.с.

Новият Yaris Cross включва набор от допълнителни мерки за намаляване на шума и вибрациите. Четири ключови области са били във фокуса за подобряване на тези аспекти при двигателя с вътрешно горене: към левия тампон на двигателя е добавен динамичен демпфериращ елемент; във всмукателния колектор е интегриран резонатор, шумозаглушаващите елементи в таблото са увеличени и еднослойната матрица става трислойна. Допълнителен слой филц е добавен към горния шумозаглушаващ елемент на капака.

Достъпът до информация, свързаността и развлеченията са трансформирани с въвеждането на напълно ново дигитално потребителско изживяване. Това включва както инструментален дисплей на водача, който може да бъде конфигуриран и персонализиран, за да отговаря на предпочитанията на водача, така и мултимедийна система, която е по-мощна, по-бърза при реакция и предлага по-широка гама от функции. Дисплеите са водещи в класа си по размер: 7-или 12,3-инчови за комбинирания уред на водача и девет или 10,5-инчови за мултимедийния сензорен екран, в зависимост от нивото на оборудване. 12,3-инчовият комбиниран уред за водача представя ясно изразени и дефинирани информация и графики, осигуряващи добра видимост при всички нива на светлина.

Toyota T-Mate е общият термин за разширени функции, които правят автомобила по-безопасен и лесен за шофиране и паркиране. В новия Yaris Cross те са подобрени и разширени, за да бъдат по-ефективни от всякога, включително с въвеждането на най-новото поколение системи Toyota Safety Sense. Тези функции, които често са част от допълнително оборудване или просто не налични при други B-SUV модели, се предоставят като стандарт в цялата гама на Yaris Cross.

Нова мултимедийна система и модул за комуникация на данни (DCM) позволяват актуализациите на софтуера да се доставят по въздуха. Това означава, че Toyota Safety Sense и мултимедийните функции могат да бъдат безпроблемно актуализирани и надградени, без да е необходимо автомобилът да бъде каран в сервизен център. Изтеглянията могат да се извършват, докато автомобилът се движи, и са готови за инсталиране, когато е удобно за водача.

С помощта на нова камера и радарна система, която може да сканира по-далеч и в по-широк диапазон от преди, се увеличава обхватът за откриване на рискове от злополуки. Например, системата за предотвратяване на сблъсък (PCS) вече може да разпознае потенциален челен удар и широк набор от обекти и превозни средства по пътя на автомобила, включително пешеходци, велосипедисти, а сега и мотоциклети. С опционалния асистент за безопасно излизане (SEA), визуална и звукова система за предупреждение помага да се предотврати неволното отваряне на вратата на пътя на превозни средства и велосипедисти, приближаващи се отзад.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин