XC60 като мек хибрид: Скандинавската висша лига

2012
2019

ЗАЩО ВСЪЩНОСТ B? Под капака на бялото Volvo XC60 не работи бензинов, а дизелов двигател с подпомагане от система за мек хибрид. Шведите вероятно са искали да се отърват от D заради дизеловия скандал и забраните за шофиране в градовете – все пак имиджът на двигателите със самовъзпламеняване пострада сериозно. Жалко само, че в момента, в който най-после дизеловите двигатели станаха екологични, за мнозина те вече не са тема. Хубавото е, че поне хората от Volvo остават верни на работния принцип на двигателя и са го оборудвали с подпомагане с 48-волтова бордова мрежа. Дали резултатът ще е добър?

ВЪВ ВСЕКИДНЕВИЕТО
| Височина на седене 700,0 мм

Всекидневието е парадната дисциплина на XC60. С точно 4,70 метра дължина SUV-ът остава достатъчно компактен за центъра на града и въпреки това предлага място за до петима пътници и багаж от 500 литра. Конкурентите от Audi, BMW и Mercedes могат същото, но не успяват да демонстрират толкова стил колкото Volvo. Превъзходна изработка, фини материали – стига да не беше изискващото свикване управление със сложни менюта, Volvo щеше да получи оценка 6+.

Фина работа: висококачествен кокпит в стила на Apple. Управлението изисква време за свикване

В ДВИЖЕНИЕ
| Собствено тегло 2050 кг

Ако на Volvo му е нужно наваксване спрямо конкуренцията, то това е при фината шлифовка. Двигателите са една идея по-шумни за този автомобилен клас, а окачването не е чак толкова комфортно (някои го наричат просто спортно). Комфортът на автомобила е малко рустикален (може би и заради 20-цоловите джанти на тестовия екземпляр). Двигателят предлага страхотни динамични характеристики, а всяка „дупка“ на въртящия момент се изглажда от електрониката. За 8,2 секунди достигате скорост 100 км/ч, а благодарение на двойното задвижване проблемите със сцеплението не са тема. Новият хибрид на шведите доставя удоволствие най-вече при междинния спринт: от 80 до 120 км/ч се достига за 5,7 секунди – няма и следа от мудната реакция на стария B5 – въпреки идентичната мощност. Максималната скорост е 220 км/ч – абсолютно достатъчно за всекидневието. Все пак максимумът е 220 км/ч. От пролетта всички модели на Volvo ще бъдат с ограничена максимална скорост 180 км/ч. Но въпреки това XC60 е във висшата лига.

Здравей, ехо: между 505 и 1432 литра товарен обем – съвсем прилично

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин